Při střetu znepřátelených somálských milic zemřely tři desítky lidí

Nejméně 29 lidí zahynulo od neděle při střetech milic dvou znepřátelených somálských provincií ve městě Galkayo. Více než padesát lidí utrpělo zranění. Východoafrická země se v chaosu zmítá již 25 let.

Na východě Somálska v minulosti vzniklo kvůli mocenskému vakuu několik poloautonomních regionů. Právě příslušníci milic dvou z nich, Puntlandu a Galmudugu, se nyní opět střetli.

Podle zástupce ozbrojených sil poloautonomního Puntlandu zahynulo při střetu na jeho straně 16 mužů a třicet utrpělo zranění. Na druhé straně padlo 13 vojáků a zranění utrpělo dalších dvacet.

Ozbrojenci provincií Puntland a Galmudug se v minulosti střetli již mnohokrát. Za současnými násilnostmi stojí spor o plánovanou výstavbu budov ve městě Galkayo, které je rozdělené mezi oba regiony. Jižní část je správním centrem Galmudugu, severní patří Puntlandu. Z porušení příměří se obě strany konfliktu obviňují navzájem.

Somálskem zmítá násilí od pádu autoritářského prezidenta Mohameda Siada Barreho v roce 1991. Nepokojů po jeho svržení využily k posílení moci islamistické milice Šabáb napojené na Al-Káidu, které usilují o zavedení islámského práva šaría a svržení prozápadní vlády v Mogadišu.

Radikálové spáchali v minulosti mnoho teroristických útoků v Somálsku i okolních zemích, které se účastní mise Africké unie s cílem Šabáb zničit.

Do konce roku se mají v Somálsku konat dvakrát odložené parlamentní volby. Kvůli hrozbám islamistů se jich ale zřejmě zúčastní jen zlomek obyvatel.