Manažer Clintonové obvinil šéfa FBI z používání dvojího metru

Volební tým Hillary Clintonové zaútočil na ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho, který zveřejnil informaci o dalším problematickém e-mailovém souboru demokratické prezidentské kandidátky. Podle amerických médií přitom Comey zároveň odmítl veřejně připsat hackerské útoky zacílené na ovlivnění voleb Rusku. Manažer její kampaně proto šéfa FBI obvinil z používání dvojího metru.

Comey se podle informací zveřejněných některými médii odmítl podílet na zprávě tajných služeb a bezpečnostních složek, která začátkem října veřejně přisoudila hackerské útoky proti Demokratické straně a dalším politickým subjektům zaměřené na ovlivnění voleb Rusku.

FBI sice nijak nezpochybnila roli Rusů, Comey však s odkazem na blížící se datum voleb nechtěl, aby se jeho úřad podílel na veřejném oznámení tohoto faktu.

Týden do voleb: Clintonovou opět poškozuje e-mailová aféra (zdroj: ČT24)

„Není možné vidět v tom cokoli jiného než do nebe volající používání dvojího metru,“ prohlásil podle televize CNN volební manažer Clintonové Robby Mook, který zároveň vyzval Comeyho, aby neprodleně vysvětlil, proč nepřistupuje stejně ke kauze potenciálně škodící Donaldu Trumpovi jako k problému zasahujícímu na citlivém místě Clintonovou.

Podle některých nepotvrzených obvinění byly ruské útoky zacíleny na to, aby pomohly Trumpovi v boji o Bílý dům, neboť jeho přístup k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi je o poznání vstřícnější než přístup jeho sokyně.

Comeyho přístup označila za „hluboce znepokojivý“ sama Clintonová, která jej vyzvala, aby zveřejnil kompletní fakta o nově objeveném souboru. Stále totiž není jasné, o kolik e-mailů jde a co vlastně obsahují. Comey se však až do voleb nehodlá k aféře dále vyjadřovat.

Zapeklitá situace pro Obamu

Prezident Barack Obama v pondělí šéfa FBI podpořil, když ústy svého mluvčího prohlásil, že věří v jeho bezúhonnost a v to, že nechtěl ovlinit prezidentské volby. AP poznamenala, že prezident se dostal přesně do takové situace, v níž se nechce ocitnout žádná hlava státu, a to mezi svou ministryni spravedlnosti, svého šéfa FBI a svou preferovanou prezidentskou kandidátku.

Obamův mluvčí Josh Earnest na dotaz novinářů, proč prezident k dramatické situaci mlčí, odvětil, že Comeyho rozhodnutí nechce bránit a ani kritizovat. Earnest nicméně připustil, že rozhodnutí šéfa FBI jde proti tradici ministerstva spravedlnosti omezit veřejnou debatu k vyšetřování. Obama podle svého mluvčího v tento tradiční postup věří.

FBI o nových e-mailech Clintonové podle amerických médií ví už od začátku října, ale informaci o nich rozšířila až těsně před datem voleb. Comey ale tvrdí, že se o e-mailech dozvěděl ve čtvrtek, tedy den před zveřejněním zprávy o jejich existenci.

Comeyho počínání neodsoudili jen demokraté, ale i část republikánů. Naopak Trump využil nové informace k útokům na svou soupeřku, na níž se v průzkumech veřejného mínění začal po nedávném propadu dotahovat.