Krejčíř se chce údajně přiznat, svědčit a pak do Česka

Uprchlý Čech Radovan Krejčíř požádal podle jihoafrického serveru news24 o převoz z JAR do vlasti. Dřívější snahu ČR o vydání přitom údajně zmařil podplacením jihoafrického soudce. Nyní se prý chce Jihoafričanům doznat k činům, z nichž je obviněn, výměnou za souběžný desetiletý trest. Zpravodaj ČT Jiří Hynek mluví o „velkém průlomu“.

Server news24 zveřejnil výňatky z Krejčířova údajného dopisu jihoafrickému Národnímu vyšetřovacímu úřadu (NPA). V textu Krejčířův nový advokát Eric Bryer uvedl, že se podnikatel přizná k obviněním výměnou za 10 let vězení. Zároveň chce být ale převezen do ČR, jejíž blíže nespecifikovaný souhlas údajně má prostřednictvím svých českých obhájců.

Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové Krejčířova žádost pro Českou republiku nic nemění, o jeho vydání musí stejně rozhodnout jihoafrický soud.

Podle dopisu Krejčíř advokátovi sdělil, že měl „korupční tajné dohody“ s vysokými představiteli jihoafrické policie a justice. Týká se to i soudce, jenž odmítl dřívější žádost České republiky o podnikatelovo vydání, napsala na svém twitterovém účtu novinářka Karyn Maughanová, která soud s Krejčířem od jeho začátku sleduje.

Podle Maughanové se Krejčíř přiznal i ke zkorumpování šéfa jihoafrické zpravodajské služby Richarda Mdluliho a vysokého policejního činitele Joeyho Mabasy. Nyní je ale prý ochotný proti nim svědčit, ovšem z bezpečí České republiky.

Radovan Krejčíř (rok 2013)
Zdroj: Reuters

Jihoafrický soud neuvěřil, že Krejčíř trpí bludy

Krejčířův obhájce James Grant minulou středu žádal soud v JAR o psychiatrický posudek svého klienta. Podle něj prý Krejčíř trpí bludy a nerozumí soudním postupům. Grant poskytl několik konkrétních příkladů špatné psychické kondice svého klienta. Tvrdil například, že mu do vězení volal prezident a nabídl mu místo ministra. Krejčíř je údajně velmi zmatený, nedával právníkovi jasné pokyny a nechápal, že má za jeho služby platit.

Žádost, aby byl poslán na vyšetření k psychiatrovi, ale jihoafrický nejvyšší soud zamítl. „Skutečně zde není důvod pro tuto žádost. Obžalovaný se velmi snaží využít všechny možné prostředky, aby zahájení líčení zdržoval,“ uvedl soudce Winston Msimeski. Za odůvodněné prohlásil také tvrzení žalobce, že Krejčířovi docházejí nápady a že zjevně jde o další z jeho triků. Podle soudce se nezdá, že by s obžalovaným bylo něco v nepořádku.

V Jihoafrické republice Krejčíř čelí stíhání v asi šesti kriminálních kauzách. Zatím byl usvědčen v jednom procesu, přičemž za únos a mučení dostal 35letý trest. V jiném případě je obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

V České republice byl pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku. V případu tunelování Čepra jej soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.