Rodný dům Adolfa Hitlera půjde k zemi

Rakousko nechá strhnout rodný dům nacistického vůdce Adolfa Hitlera v Braunau am Inn. Uvedl to ministr vnitra Wolfgang Sobotka, podle kterého z domu zřejmě zůstane pouze suterén. Tam by mohla sídlit například charitativní organizace nebo nějaký úřad. Současné majitelce se stát chystá dům vyvlastnit.

O osud Hitlerova rodného domu se v Rakousku už několik let vedou spory. Finální rozhodnutí o jeho stržení vzešlo z doporučení expertní komise. Wolfgang Sobotka uvedl, že ministerstvo vnitra s míněním expertů souhlasí.

Jednou z hlavních pohnutek bylo zabránit neonacistům, aby si z Hitlerova rodného domu vytvořili poutní místo.

Dům, který je památkově chráněn, ovšem zatím nepatří rakouskému státu. Jeho vyvlastnění a odškodnění majitelky Gerlinde Pommerové sice vláda schválila již v červenci, nyní ale ještě musí příslušný zákon přijmout parlament. Pommerová odmítla dům státu odprodat už několikrát.

Námitku, že Rakousko stržením domu znesnadní vyrovnávání se s minulostí, Sobotka odmítá. Připomínat si zločiny nacismu podle něj lze například v bývalém koncentračním táboře Mauthausen či v muzeích v St. Pöltenu a ve Vídni. Rakouská vláda podle něj hodlá nadále podporovat vědecké zpracování událostí nacistického období.

Krátce po takzvaném anšlusu Rakouska, tedy připojení země k nacistickému Německu v roce 1938, prohlásili nacisté Hitlerův rodný dům za památku. Posléze fungoval jako výstavní síň. Pommerovi získali nemovitost v restituci v roce 1952 a rakouská vláda si ji od počátku 70. let pronajímala. Do roku 2011 v budově fungovaly chráněné dílny, v dalších letech byl dům prázdný.

Hitlerův bunkr v centru Berlína zasypali

Místo, kde se Hitler narodil, tak skončí stejně jako to, kde zemřel. Berlínský bunkr v areálu někdejšího říšského kancléřství, kde spáchal 30. dubna 1945 sebevraždu, se pokusili vojáci Rudé armády dva roky po válce vyhodit do vzduchu.

Plán ale nevyšel, a tak bunkr zasypali. Nyní je pod příkrovem betonu a asfaltu - nachází se nad ním blok paneláků, parkoviště a dětské hřiště.