Syrští povstalci zaútočili na Dábik. Kerry s Lavrovem se na ničem nedohodli

Syrští povstalci podporovaní Tureckem zahájili útok na severosyrské město Dábik. S odvoláním na rebely to napsala agentura Reuters. O ofenzivě informovala také Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), jež situaci v zemi monitoruje z Británie. Konference o situaci v Sýrii, na níž se setkali ministři zahraničí Ruska a Spojených států, skončila bez úspěchu.

Dábik leží asi 40 kilometrů severovýchodně od Aleppa a zhruba deset kilometrů od hranice s Tureckem. Islamisté se jej zmocnili v roce 2014 a nyní zde podle SOHR rozmístili asi 1200 bojovníků.

Dábik má podle médií pro Islámský stát symbolický význam, pojmenoval po něm svůj propagandistický magazín. Radikálové věří, že se ve městě odehraje rozhodující bitva se západními křesťanskými silami.

Další jednání bez výsledku

O celkové situaci v Sýrii jednali ve švýcarském Lausanne americký ministr zahraničí John Kerry se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Schůzky se zúčastnili i ministři zahraničí sedmi klíčových blízkovýchodních států a zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Podle informací, které pronikly mezi novináře, bylo hlavním tématem víc než čtyřhodinových rozhovorů zastavení palby v Sýrii, zejména v okolí obleženého Aleppa. Spojené státy nedávno kvůli obnoveným bojům, jichž se na straně syrské armády účastní ruské letectvo, o obnově příměří odmítly s Moskvou dál jednat.

Lavrov po jednání pouze poznamenal, že přineslo „několik zajímavých myšlenek“. Účastníci se prý dohodli, že budou v kontaktech pokračovat. Ministr ocenil, že rozhovorů se zúčastnily státy, které situaci v Sýrii mohou ovlivnit. Další komentáře odmítl, beze slov odjela z místa jednání i většina ostatních ministrů.

Podle Kerryho bylo jednání „velmi upřímné, ale s obtížnými, napjatými momenty“. Přineslo prý několik myšlenek, které by mohly být zárodkem nového postupu. V některých klíčových směrech panovala shoda, zejména v nutnosti syrský konflikt ukončit. Rozhovory podle Kerryho mohou vyústit ve vypracování „cestovní mapy politického procesu“.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu tureckému televiznímu kanálu TPT řekl, že jednání o příměří a humanitárních dodávkách bude „v nejbližších dnech“ obnoveno. Potvrdil nicméně, že diskuse o příměří byla bezvýsledná. Na problémy humanitárních dodávek si zúčastněné delegace pouze vyměnily názory.

Boje v Sýrii nabraly na intenzitě, když v září ztroskotal poslední pokus o příměří. Klid zbraní, jejž dojednaly Spojené státy a Rusko, platil jen týden. Kerry přerušil rozhovory s Lavrovem minulý týden kvůli ofenzivě, kterou vláda podniká v syrském Aleppu. Podle něj Moskva svou podporou režimu Bašára Asada znemožňuje příměří. Rusko naopak tvrdí, že mír v zemi blokuje USA.