Peklo v Aleppu: Obětí jsou už stovky, léky chybí a jídlo je stále dražší

Asadovy síly pokračují v intenzivním bombardování povstalecké části Aleppa, kde zemřelo za poslední týden asi 230 lidí. Nemocnice jsou zahlceny zraněnými a mrtvými. Zdravotníci varují, že mnoho lidí zemře v důsledku nedostatku léků a dalšího nemocničního materiálu. Obyvatele přitom trápí i neustále rostoucí ceny potravin.

Aleppo je už několik let rozdělené na část ovládanou syrskou armádou a část, kterou mají pod kontrolou rebelové. Právě tu Asadovy síly usilovně bombardují, aby si připravily půdu pro pozemní operaci. „Je to stále stejné, zejména v noci je bombardování intenzivní, je stále prudší, používají všechny druhy zbraní - fosfor, napalm a barelové bomby,“ řekl agentuře Reuters Bíbars Mišal z civilní obrany.

„Nikdy jsem neviděl tolik lidí umírat na jednom místě. Je to děsivé. Za méně než hodinu ruské letouny zabily více než 50 lidí a zraněno jich bylo více než 200,“ konstatoval zdravotník Muhammad Zajn Chándakání.

Podle britské humanitární organizace Save the Children jsou skoro v polovině případů oběťmi děti. „Nemocnice jsou pod velkým tlakem, protože přibývá raněných a chybí krev a rovněž specialisté na transfúze. Z toho důvodu se u některých vážně zraněných okamžitě provádí amputace,“ sdělil zdravotnický zdroj reportérovi agentury AFP.

Ceny potravin ve městě kvůli nedostatku nepřestávají růst - balíček sedmi placek arabského chleba stál minulý týden 350 syrských lir (17 korun), nyní stojí 500 lir.

Je to barbarství, zní z USA na adresu Kremlu

Klid zbraní je přitom v nedohlednu. Povstalecké skupiny oznámily, že kvůli eskalaci násilí jsou jakékoliv snahy o oživení mírového procesu zbytečné. O situaci se v neděli vypjatě debatovalo na půdě Rady bezpečnosti OSN. „To co Rusko sponzoruje a dělá, to není boj proti terorismu, ale barbarství,“ prohlásila americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová.

„Speciální bomby určené k prorážení vojenských bunkrů teď ničí domy, decimují bombové kryty, mrzačí a zabíjejí lidi po desítkách, jestli ne po stovkách. Zápalná munice je shazována na civilní objekty, Aleppo opět hoří. Cílem jsou i zdroje vody, které potřebují miliony lidí. Je těžké popřít, že Rusko spolu se syrským režimem páchají válečné zločiny,“ přidal se britský ambasador Matthew Rycroft.

Rusko ale jakýkoli podíl na násilí odmítá a tvrdí, že dokonce i z východního Aleppa zřídily vládní síly humanitární koridor, blokují ho ale prý povstalci. „Stovky skupin se ozbrojují, území je bombardováno a mír je teď naprosto nesplnitelnou vizí,“ prohlásil ruský velvyslanec Vitalij Čurkin.

Damašek: Británie a Francie chtějí podporovat teroristy

Podle ruského ministerstva zahraničí je dohoda o příměří stále v platnosti, USA se ale snaží prosadit nové podmínky a nedodržují závazky, kritizoval postoj Washington šéf diplomacie Sergej Lavrov. V reakci na mezinárodní kritiku role Ruska v syrském konfliktu dodal, že tato rétorika by mohla zničit možnost pětiletou válku ukončit.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim obvinil Británii a Francii, že svolaly nedělní schůzku Rady bezpečnosti OSN s cílem podpořit „teroristy“ v Sýrii. Podle něj ale svědčí kontakty ministrů Lavrova a jeho amerického protějšku Johna Kerryho o tom, že dohoda o příměří „není mrtvá“.

Diplomatická porážka Moskvy

Podle některých komentátorů znamenalo jednání v Radě bezpečnosti pro Rusko diplomatickou porážku. „I takové země, jako je Francie nebo Itálie, se kterými Rusko počítalo a které dovedou naslouchat jeho argumentům, to naštvalo. Je to blamáž pro ruskou diplomacii. Ukázalo se, že nedokáže těžce domluvené příměří dodržet,“ poznamenal redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Moskva se snaží před běžnými Rusy ukazovat jako síla, která přinesla do Sýrie stabilitu a řešení, podotkl novinář s tím, že pokud by vyhrál Bašár Asad, bylo by to pro Kreml nejlepší. „Když už prodáte svým lidem, že jste velká diplomatická mocnost, která přináší příměří, a to příměří se rozpadne během dvou, tří dnů, tak ani pro domácí použití to není ideální,“ dodal Soukup.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN