Merkelová varovala Afričany před přehnanými představami o Evropě

Německá kancléřka Angela Merkelová končí návštěvu Afriky, kde se snažila mírnit migrační tlaky na Evropu. Africké státy varovala před „odlivem mozků“. Mladí afričtí běženci podle ní na starý kontinent často přicházejí s přehnaným očekáváním. Podpora kancléřčiny strany CDU a její sesterské CSU v Německu mezitím klesla vůbec poprvé pod 30 procent, ukázal průzkum.

Na setkání Africké unie Merkelová slíbila zorganizovat konferenci o Africe, která by podpořila tamní investice a příležitosti pro mladé lidi uplatnit se doma. Kancléřka už dříve řekla týdeníku Die Zeit, že větší stabilita v Africe a zlepšení životních podmínek by pomohlo snížit počet běženců.

Vládu Etiopie, kde platí výjimečný stav kvůli násilným protestům, Merkelová vyzvala k respektování opozičních názorů. „V demokracii musí být opozice, která má svou váhu,“ řekla. I velmi ostrá diskuse je podle ní lepší než násilí.

Právě z Etiopie vyráží řada uprchlíků na nebezpečnou cestu na starý kontinent. „Vydají se na životu nebezpečnou cestu, aniž vědí, co mají očekávat nebo zda vůbec budou moct zůstat,“ řekla kancléřka. Podle agentury DPA zároveň varovala, že přicházejí do Evropy se zcela falešnými představami.

Angela Merkelová s nigerijským prezidentem
Zdroj: Tagaza Djibo/Reuters

Počet sub-saharských migrantů žijící v rozvinutých zemích by se mohl zvýšit z asi sedmi milionů v roce 2013 na přibližně 34 milionů do roku 2050, varoval nedávno Mezinárodní měnový fond.

Migrace z afrických zemí přes Středozemní moře je tak pro Evropu podobně palčivým problémem, jako byla uprchlická vlna ze Sýrie. Tu se podařilo zmírnit díky dohodě mezi EU a Tureckem. Podobnou dohodu chtějí někteří evropští politici uzavřít s Libyí, která je tranzitní zemí na severu Afriky.

Kvůli vleklé občanské válce se ale Libye zmítá v politické nestabilitě, a tak EU nemá s kým dohodu uzavřít. Merkelová proto během návštěvy Etiopie uvedla, že podporuje úsilí ustavit v Libyi stabilní vládu.

Chceme, aby mladí zůstali, ne aby se utopili, konstatoval prezident Mali

V Mali následně zdůraznila nutnost „soudržné spolupráce“ v rámci rozvojové politiky a vojenské podpory v Mali, kde se rozsáhlých území zmocnili islamisté. „Armáda nemůže sama o sobě přinést bezpečnost a mír,“ řekla na tiskové konferenci s prezidentem Mali Ibrahimem Boubacarem Keitou. „Je důležité, aby Afrika neztrácela své nejlepší mozky,“ dodala kancléřka.

Maliský prezident slíbil, že se pokusí snížit počet migrantů směřujících do Evropy. „Chceme, aby naši mladí lidé zůstali tady, ne aby se utopili ve Středomoří,“ řekl s tím, že z oblasti se stává postupně „otevřený hřbitov“.

Německá kancléřka pak vyzvala k zastavení terorismu a pašeráckých gangů, které organizují nebezpečné cesty přes Středozemí k břehům Evropy. Při otevření nové budovy regionální organizace Africké unie Merkelová prohlásila, že v boji proti terorismu by africké státy měly spolupracovat.