Hurikán Matthew vyplavil dělové koule z občanské války

Hurikán Matthew odkryl na jedné z jihokarolínských pláží dělostřeleckou munici z občanské války. Koule byly pravděpodobně použity při jedné z úvodních bitev v roce 1861. Jihovýchod USA se z úderu hurikánu Matthew stále vzpamatovává. Matthew byl nejničivější bouří, která za poslední dekádu oblastí prošla.

Munice se objevila na pláži Folly Beach, asi 13 kilometrů od Fort Sumter, kde byly v roce 1861 vypáleny první výstřely občanské války. Objevil je zde bývalý starosta města Richard Beck, když si fotil následky hurikánu.

Okamžitě se obrátil na místní policii a ta mu potvrdila, že se opravdu jedná o dělové koule z 19. století. Policisté pláž okamžitě uzavřeli a na místo nálezu povolali specialisty z amerického letectva.

Technici se rozhodli část dělových koulí převézt na nedalekou námořní základnu k bezpečné likvidaci. Zbytek byl odpálen přímo na místě nálezu.

Na jihu USA zabil Matthew přes dvacet lidí, stovky tisíc jsou bez proudu

Severokarolínské město Lumberton zaplavené po hurikánu Matthew
Zdroj: Chris Keane/Reuters

Během víkendu Matthew v USA zabil nejméně 23 lidí a způsobil rozsáhlé zaplavení pobřežních oblastí. První odhady podle USA Today ukazují na škody ve výši až šest miliard dolarů (145,5 miliardy korun).

Americký prezident Barack Obama varoval, že nebezpečí záplav způsobených Matthewem stále trvá. To je příklad především Severní Karolíny, kde podle Federální agentury pro řešení krizových situací riziko potrvá ještě několik dnů.

„Hurikán Matthew zmizel z mapy, ale je stále s námi a stále je smrtící,“ řekl guvernér Severní Karolíny Pat McCrory. V tomto americkém státě je nadále pohřešováno asi pět lidí.

Matthew připravil v USA o dodávky elektřiny více než 2,2 milionu lidí, ve stovkách tisíc domácností nebyly stále obnoveny. Na Floridě se turistické resorty potýkají s poničenými plážemi, které jsou zásadní pro místní turistický ruch. Úřady odhadují, že jejich obnova vyjde na miliony dolarů.

Na Haiti vázne distribuce pomoci (zdroj: ČT24)

Nejničivěji Matthew udeřil na Haiti, kde zabil nejméně tisíc lidí a stovky tisíc připravil o přístřeší. OSN odhaduje, že jen na okamžitou pomoc je zde třeba 119 milionů dolarů. Pro Haiti je to po mohutném zemětřesení v roce 2010 další velká humanitární krize.