Státní pohřeb slovenského exprezidenta Kováče bude ve čtvrtek

Státní pohřeb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováče se uskuteční ve čtvrtek 13. října. V ten den bude na Slovensku od osmi do sedmnácti hodin státní smutek. Informovala o tom prezidentská kancelář. Kováč zemřel ve středu na selhání srdce. O zorganizování státního pohřbu a vyhlášení státního smutku rozhodla slovenská vláda už ve čtvrtek, kdy ale ještě přesný termín nebyl stanoven.

S prvním prezidentem, který byl v čele země po vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, se veřejnost bude moci rozloučit ve středu na Bratislavském hradě. Tam se o den později uskuteční také první část státního pohřbu. Z hradu se pak smuteční průvod s rakví přesune do Prezidentského paláce, v katedrále svatého Martina zase bude zádušní mše za zesnulého. Rodina se s Kováčem rozloučí při soukromém obřadu na jednom z bratislavských hřbitovů.

Kováč, kterého léta trápila Parkinsonova choroba, zemřel ve věku 86 let. Jeho funkční období v prezidentském úřadu v letech 1993 až 1998 poznamenaly spory s tehdejším autoritářským premiérem Vladimírem Mečiarem. Před rozdělením Československa zastával Kováč funkci předsedy Federálního shromáždění.

Kdo na Kováčově pohřbu zastoupí Českou republiku, zatím nebylo rozhodnuto. „Tuto otázku aktuálně řešíme,“ řekl ČTK mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček na dotaz, zda to bude český prezident. Jasno podle mluvčího bude počátkem příštího týdne.

Vydáno pod