Během dvou dnů bylo ve Středozemí zachráněno jedenáct tisíc uprchlíků

Záchranáři v úterý vytáhli z moře u libyjského pobřeží dalších 4655 migrantů plujících z Libye do Itálie a také 28 mrtvých běženců. Od pondělka bylo na cestě z Libye do Itálie z vratkých člunů převezeno do bezpečí už přes 11 000 lidí. Nejméně padesát lidí se za dva dny ve Středozemním moři na cestě do Evropy utopilo.

K záchraně 4655 migrantů bylo v úterý ve Středozemním moři podniknuto 33 operací. Běženci pluli na nafukovacích člunech a menších lodích z Libye. Již v pondělí lodě italské pobřežní stráže a námořnictva mise Evropské unie zachránily ve Středozemním moři poblíž Libye přes 6000 migrantů, kteří se plavili na 32 plavidlech. Další stovky lidá vytáhli záchranáři během středy.

Pašeráci lidí z Afriky nyní využívají teplého počasí v oblasti, aby přepravili z Libye co nejvíce lidí a maximalizovali tak své zisky.

Na jihu Itálie se znovu hromadí uprchlíci

Uprchlíci jsou po přepravení do Itálie ošetřeni, ošaceni a dostanou potraviny. Podle spolupracovníka ČT v Itálii Josefa Kašpara nastávají první problémy v okamžiku, kdy italské orgány musí zjistit, zda uprchlíci mají na azyl v Evropě právo. Mnoho úřadů v zemích původu běženců totiž s těmi italskými nespolupracuje, popřípadě vyřizuje žádosti velmi liknavě.

Mnoho z migrantů se proto během několikaměsíční procedury pokusí odejít do jiných zemí EU. „Vzhledem k tomu, že nával uprchlíků roste, kotel je stále výbušnější,“ varuje Josef Kašpar. Italské ministerstvo vnitra se sice snaží dostat uprchlíky z přeplněných center na jihu do dalších oblastí v zemi, s tím ale místní orgány v drtivé většině případů nesouhlasí.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos do Itálie z afrického pobřeží na 142 000 migrantů. Za celý loňský rok jich přitom přes Středozemní moře do Itálie připlulo téměř 154 000. Asi 3100 lidí již letos na cestě za lepším životem z Afriky do Itálie v moři zahynulo.

Pobřežní a pohraniční stráž přebírá funkci Frontexu (zdroj: ČT24)

Pobřežní a pohraniční stráž přebírá úkoly Frontexu

V oblasti se do akcí dál zapojuje i Agentura pro ochranu vnějších hranic Evropské unie známá pod názvem Frontex. Od čtvrtka ji nahradí Agentura pro evropskou pohraniční a pobřežní stráž. Počítá s vyšším počtem příslušníků, větší rolí v navracení neúspěšných žadatelů o azyl nebo s důslednějším bojem proti přeshraničnímu zločinu.

„Staví na základech Frontexu, bude ale mít větší mandát a širší závazky. Letos agentura počítá s 250 miliony eur, tato částka se má každý následující rok navyšovat o 25 milionů,“ informovala redaktorka ČT Nikola Tenevová.

Součástí agentury bude i tým rychlé reakce, který má skýtat 1500 pohraničníků a jiných odborníků, kteří mohou být v případě nutnosti nasazeni kdekoliv. 

Události: Italská pobřežní stráž zachránila tisíce migrantů (zdroj: ČT24)