„Bohem zapomenuté“ Amatrice mělo nečekanou návštěvu z Vatikánu

Velká část italského města Amatrice byla na konci srpna prakticky srovnána se zemí. Jak se po ničivém zemětřesení daří místním likvidovat škody v ulicích i šrámy na duši, přijel zjistit papež František. Návštěvu měl dlouhodobě v plánu, datum ale až dosud nebylo známé.

Jako první zavítal papež do provizorní školy v Amatrice. Poté se pozdravil s lidmi, které otřesy o síle 6,2 stupně Richterovy škály připravily 24. srpna o střechu nad hlavou.

Podíval se také do takzvané „červené zóny“ v centru městečka, která je uzavřena pro veřejnost, neboť tam hrozí nebezpečí zřícení poničených staveb.

Papežova návštěva v Amatrice, v němž po zemětřesení zemřelo 234 lidí, se uskutečnila v den svátku svatého Františka z Assisi, po němž si papež, narozený jako Jorge Mario Bergoglio, zvolil jméno.

Otřesy o síle 6,2 stupně zasáhly oblast středoitalské Perugie ve středu 24. srpna brzy ráno. Ohnisko záchvěvů bylo lokalizováno v hloubce jen deseti kilometrů, a to 70 kilometrů jihovýchodně od města Perugia a 150 kilometrů od Říma, kde byly otřesy také citelné. 

Kolem 2900 lidí bylo tehdy nuceno opustit své domovy. Řada z nich žila v nouzových stanových táborech, kde bydleli při nočních teplotách kolem deseti stupňů. Do měsíce je vláda začala stěhovat do průběžně zbudovaných dřevěných novostaveb. Celkově ztratilo střechu nad hlavou přes 10 tisíc lidí; většina ale našla místo buď u příbuzných, nebo v penzionech či klášterech.

Nejsilnější zdokumentované zemětřesení tuto oblast postihlo 13. ledna 1915, kdy mělo sílu 6,7 stupně. Tehdy zahynulo asi 32 tisíc lidí. V roce 2009 zde při zemětřesení o síle 6,3 stupně, jehož epicentrum bylo v regionu kolem L'Aquily, zemřelo přes 300 osob.