Do Německa loni dorazilo o 200 tisíc uprchlíků méně, než se myslelo

Uprchlická vlna zasáhla loni Německo o něco méně, než se dosud tamní úřady domnívaly. Podle nové statistiky tam dorazilo celkem 890 tisíc běženců, zatímco dosud se hovořilo o 1,1 milionu lidí. Oznámil to německý ministr vnitra Thomas de Maiziére.

„Loňský podzim se nesmí opakovat“

Chybná statistika vznikla tak, že někteří utečenci byli v Německu započítáni opakovaně. Celkem 820 tisíc lidí je podle ministra vnitra zaneseno v centrálním registru. Dalších 50 tisíc běženců v azylovém řízení nepokračovalo a 20 tisíc mladistvých zatím nemohlo žádost o azyl podat.

I 890 tisíc běženců je přitom podle de Maiziéra značně vysoké číslo. Díky nasazení úřadů i obyvatel se ho ale podařilo z velké části zvládnout. „Jsme ale zajedno v tom, že se situace z loňského podzimu nesmí opakovat,“ zdůraznil ministr.

Uprchlíci
Zdroj: Azad Lashkari/Reuters

Letos zatím dorazilo do Německa asi 210 tisíc běženců, což je výrazný meziroční pokles. Kancléřka Angela Merkelová a její CDU mimo jiné i kvůli vstřícné politice Berlína vůči utečencům utrpěla porážku v několika zemských volbách. Hlasy nespokojených Němců sbírá populistická Alternativa pro Německo.

Merkelová nedávno uvedla, že by nejraději vrátila čas a připravila zemi na uprchlickou vlnu lépe. Unijní státy včetně Německa podle ní příliš dlouho zavíraly oči před vznikající krizí u vnějších hranic Unie.

Její vláda prý ale v současné době dělá, co je v jejích silách, aby zabránila nekontrolovatelnému přílivu uprchlíků - s ním se Německo potýkalo loni v létě. Zároveň je ale spolková vláda proti maximální hranici pro příjem běženců. 

Berlín reagoval na enormní příliv lidí třeba znovuzavedením hraničních kontrol nebo novým integračním zákonem, který na celoněmecké úrovni platí od začátku srpna. Díky němu už Bavorsko nařizuje běžencům na tři roky místo pobytu, což má zabránit stěhování žadatelů o azyl do velkoměst a vytváření ghett.

Vzniká i poradenská centrála, která migrantům poskytne sociální asistenci. Podle de Maiziéra je třeba podpořit běžence v učení jazyka a poskytnout jim péči, kterou potřebují. Dále musí být podle něj motivováni, aby hlásili nebezpečné tendence ve svém okolí. Vznikne tak prostor, v němž se uprchlíci budou moci vymezit proti radikalismu. Zrychlit se mají deportace odsouzených cizinců.

Příliv běženců vyvolává napětí v německé společnosti. Před sílící xenofobií hlavně v bývalé NDR nedávno varovala federální vláda. Ministerstvo vnitra hlásí jen pro letošek celkem 1800 politicky motivovaných trestných činů namířených proti žadatelům o azyl a uprchlíkům. Jedná se zejména o žhářské útoky na ubytovny.