Orbán burcuje před referendem: Bez Maďarska by umřela Evropa, jak ji známe

Kdyby Maďarsko neplnilo své závazky týkající se ilegální migrace, Evropa, jak ji známe, „by už byla mrtvá“. Maďarský premiér Viktor Orbán to zdůraznil v rozhovoru pro deník Lokál. Orbán také znovu kritizoval snahu Bruselu prosadit kvóty pro přerozdělení migrantů mezi unijní země.

Předseda maďarské vlády stupňuje kampaň před nedělním referendem, v němž se mají Maďaři vyjádřit k povinným migračním kvótám, jejichž nejdůraznějším odpůrcem je právě Maďarsko. S kvótami ale nesouhlasí i některé další státy, včetně Česka, Slovenska a Polska.

Maďarsko už loni na podzim postavilo na svých hranicích se Srbskem a Chorvatskem ploty a bariéry s ostnatým drátem a schválilo přísné změny zákonů s cílem zastavit vlnu migrantů valících se přes jeho území hlavně z Blízkého východu do Evropské unie. Kvůli těmto opatřením a agresivní protimigrantské rétorice je Orbánův kabinet kritizován z Bruselu, ale i z několika dalších evropských metropolí.

Tuto kritiku Orbán ovšem rozhodně odmítá. Maďarsko podle něj zavedením přísné ochrany svých hranic nepřišlo s žádným novým objevem. „Jednoduše jsme udělali to, co už udělali jiní v realističtějších částech světa od Spojených států po Izrael: ochránili jsme Maďarsko a tím i hranice Evropské unie,“ uvedl.

V sázce je budoucnost Evropy, varoval Orbán před referendem

Co se týče referenda o migračních kvótách, které se uskuteční 2. října, v sázce bude podle Orbána budoucnost Maďarska a Evropy. Premiér znovu vyzval k co největší účasti, když poukázal na to, že Evropská komise od kvót neustoupila, i když se v EU zatím nerealizují.

K platnosti referenda je v Maďarsku nutné, aby platný hlas odevzdalo nejméně 50 procent registrovaných voličů. Média poukazují na to, že doposud při žádném referendu taková účast nebyla.