Hackeři podle FBI napadli mobilní telefony amerických demokratů

Zahraniční hackeři pravděpodobně napadli mobilní telefony některých představitelů americké Demokratické strany. Je o tom přesvědčen Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který kvůli tomu požádal demokraty o umožnění přístupu k jejich telefonům. Informovala o tom agentura Reuters.

Hackerský útok proti představitelům demokratů, z nichž někteří podle zdrojů Reuters zastávají i volené pozice, se uskutečnil během posledního měsíce. Podle informací z vyšetřování zřejmě za útokem stojí hackeři z Ruska, které američtí představitelé obviňovali i z dřívější krádeže e-mailů z vedení Demokratické strany.

FBI v souvislosti s útokem žádá politiky, jejichž telefon se stal terčem útoku, aby umožnili vyšetřovatelům přístup ke svým zařízením. Chtějí tak zjistit rozsah škod, které mohli hackeři způsobit.

Hackeři v minulých měsících vykradli e-mailové schránky představitelů Demokratické strany. Z korespondence, kterou následně zveřejnil server WikiLeaks, vyplynulo, že vedení demokratů dávalo ve stranických primárkách přednost nynější kandidátce na prezidentku Hillary Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. U mnoha Sandersových stoupenců to vyvolalo pobouření.

obrázek
Zdroj: ČT24

V srpnu americká média uvedla, že se terčem hackerského útoku stali i republikáni. Útočníci podle médií umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa.

Americké tajné služby vyjádřily obavy, že by se hackeři mohli pokusit ovlivnit i listopadové parlamentní a prezidentské volby. Osmnáct amerických států kvůli tomu požádalo federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti o pomoc při zajištění volebních systémů proti kybernetickému útoku.

Vydáno pod