Asadovy síly připravily rebely o tábor u Aleppa. Město pomalu umírá, ozývá se z OSN

Syrské vládní síly intenzivně bombardují pozice rebelů v Aleppu, boj se vede také o tábor Handarát. Více než dvě desítky civilistů při náletech zemřely, tvrdí aktivisté z exilové organizace SOHR. Podle OSN bombardování připravilo dva miliony lidí o zdroje pitné vody a nyní jsou vystaveni hrozbě nejrůznějších nemocí.

Syrská armáda před pár dny vyhlásila novou ofenzivu s cílem obsadit celé rozdělené město. Obyvatele Aleppa vyzvala, aby se vyhýbali „teroristickým pozicím“. „Může trvat hodiny nebo dny, než začne pozemní operace. Její načasování bude záviset na výsledku náletů,“ sdělil AFP jeden z armádních činitelů.

Syřané z východní části města tvrdí, že v pátek zažili dosud nejhorší bombardování za celou občanskou válkou. Civilních obětí jsou desítky a další přibyly v sobotu; Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) mluví o pětadvaceti mrtvých mezi civilisty, podle jiných zdrojů bylo zabito až 50 lidí.

Podle šéfa SOHR Ramího Abdar Rahmána jsou útoky syrské armády a ruských letounů na severoaleppské povstalecké pozice nepřetržité. „Bohužel to pokračuje, na obloze jsou znovu letadla,“ uvedl velitel opoziční civilní ochrany.

Syrským vládním silám se dopoledne podařilo obsadit tábor Handarát severně od města, podle SOHR o něj ale povstalci nadále bojují. Samotní rebelové tvrdí, že oblast už mají znovu pod kontrolou. Ovládnutí Handarátu Asadovými vojsky by umožnilo kontrolu nad jednou z hlavních přístupových cest do Aleppa.

Voda jako zbraň

OSN uvedla, že je vojenskou eskalací zděšena. Generální tajemník Pan Ki-mun prohlásil, že systematické používání zápalných zbraní a zvlášť silných bomb „by mohlo představovat válečné zločiny“.

Podle Dětského fondu OSN intenzivní bombardování narušilo systém rozvodu vody po městě, který lidé do této chvíle opravovali. „Aleppo pomalu umírá a svět se dívá. Je odříznuto od vody a bombardováno – je to další nedostatek lidskosti,“ podotkl zástupce ředitele UNICEF Justin Forsyth.

Důsledky náletů na Aleppo
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Vodu používají jako zbraň všechny strany konfliktu. Ve čtvrtek zničily údery rozvod pro část města kontrolovanou povstalci. „Ta stanice čerpá vodu pro celou populaci východní části města - to je nejméně 200 tisíc lidí. Jako odplatu za tento útok pak někdo úmyslně vypnul stanici, která čerpá vodu do celé západní části města, kde žije na 1,5 milionu lidí,“ řekl Forsyth BBC.

Klid zbraní už zase jen na papíře

Poslední příměří sjednané nedávno Ruskem a USA platí v praxi jen na papíře. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v sobotu zdůraznil, že klid zbraní musí udržovat při životě všechny strany konfliktu – ne pouze ústupky Damašku a Ruska.

Opět také žádal, aby všichni odlišovali rebely od radikálního uskupení Fronta dobytí Sýrie (dříve An-Nusra), jejíž bojovníci se s povstalci mísí.

Kdo s kým bojuje v Sýrii?
Zdroj: CNN

Lavrov také vyzval k nestrannému vyšetření útoku na humanitární konvoj, k němuž došlo na začátku týdne. Washington tvrdí, že je za něj odpovědné Rusko, Moskva i Damašek ale vinu popírají a naopak ukazují prstem na rebely.

Povstalci doufají, že dostanou ze zahraničí nové těžké zbraně

Povstalci očekávají kvůli zhroucení příměří dodávku nového typu těžkých zbraní od svých zahraničních podporovatelů, prohlásil Farís Bajúš, který velí Severní divizi, jež patří k povstalecké Svobodné syrské armádě. V rozhovoru s Reuters dodal, že by mělo jít mimo jiné o odpalovače raket.

Povstalci si dlouhodobě stěžují, že ze zahraničí nedostávají dostatečnou podporu, aby mohli účinně bojovat proti Damašku. Asadův režim se opírá o podporu Ruska a Íránu.

Reportáž: Asad a rebelové svádějí boj o Aleppo (zdroj: ČT24)