Otec Rahamiho upozorňoval FBI na jeho radikalizaci. Už před dvěma lety

Otec Ahmada Khana Rahamiho, který podle vyšetřovatelů rozmístil minulý týden v New Yorku a v New Jersey několik bomb, už před dvěma lety informoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI) o radikalizaci svého syna. Mohammad Rahami to řekl agentuře AP. Zároveň vyjádřil lítost nad tím, že jeho syn svými náložemi zranil 31 lidí.

Podle Mohammada Rahamiho se jeho syn začal měnit poté, co v roce 2013 navštívil Afghánistán a Pákistán. „Zjistil jsem změny jeho osobnosti. Jeho mysl už nebyla stejná. Stal se zlým a já nevěděl, co to způsobilo, ale informoval jsem o tom FBI,“ řekl otec podezřelého muže s tím, že úřadům předal informaci o náboženské radikalizaci svého syna v roce 2014.

Deník The New York Times tento týden napsal, že Ahmad Khan Rahami byl v minulosti zadržen po domácí hádce, při níž údajně bodl bratra nožem. Jeho otec ho tehdy podle listu označil za teroristu. Policisté sdělení prověřili a dospěli k závěru, že Rahami nepředstavuje teroristickou hrozbu.

Šok pro rodinu útočníka

Exploze v New Yorku
Zdroj: JUSTIN LANE/Reuters

Mohammad Rahami také prohlásil, že ho víkendové exploze v New Jersey a v New Yorku šokovaly, stejně jako zbytek jeho rodiny. „Odsuzuji čin svého syna a je mi líto, že lidé byli zraněni,“ řekl. Vyjádřil odhodlání plně spolupracovat s vyšetřovateli.

Osmadvacetiletý Ahmad Khan Rahami, který je naturalizovaný Američan afghánského původu, byl zadržen v souvislosti s víkendovými výbuchy v New Jersey a v New Yorku, když exploze na Manhattanu zranila 31 lidí. Policisté ho při zatýkání postřelili, muž je od té doby v péči lékařů a v umělém spánku.

Podle vyšetřovatelů plánoval Rahami útok několik měsíců, během nichž nakupoval přes internet součásti pro sestrojení náloží. Psal si také deník, v němž opěvoval někdejšího vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina a rozhořčoval se nad tím, co označoval za americké vraždění svatých bojovníků.

Vydáno pod