Hackerské útoky na německé politiky. Experti ukazují prstem na Moskvu

Hackeři se pokusili během uplynulých měsíců dostat špionážní software do počítačů německých politiků. Informovaly o tom deník Süddeutsche Zeitung a veřejnoprávní televize ARD. Podle bezpečnostních expertů může být na vině skupina řízená Kremlem. Už loni se stal terčem podobného kybernetického útoku Spolkový sněm.

Hackeří cílili během léta jak na vůdkyni německé opoziční strany Die Linke, tak i na mládežnickou organizaci vládní CDU kancléřky Angely Merkelové.

Vládní bezpečnostní experti si myslí, že za kybernetickými útoky stojí cizí mocnost, konkrétně pravděpodobně Rusko. To se podle nich mohlo snažit získat citlivé informace před nadcházejícími celostátní volbami, které v Německu proběhnou už příští rok. 

E-maily přišly zdánlivě z ústředí NATO

Politici a zaměstnanci několika stran obdrželi 15. srpna a 24. srpna e-maily, které vypadaly, že pocházejí od Heinricha Krammera – údajného zaměstnance ústředí NATO – a slibovaly informace o tureckém puči nebo italském zemětřesení. Když lidé na zprávu klikli, umožnili špionážnímu softwaru, aby se instaloval v jejich počítačích.

Zpravodaj ČT k hackerským útokům v Německu (zdroj: ČT24)

Podobně probíhal před rokem kybernetický útok na německý parlament. Tehdy ovšem měly být v e-mailech zprávy OSN o situaci na Ukrajině. Hackerům se podařilo ukrást hesla pro přístup k celé vnitřní síti Bundestagu. Rovněž v tomto případě se mezi bezpečnostními odborníky mluvilo o vině Moskvy. 

Problémy s kybernetickými útoky řešila nedávno i Demokratická strana v USA. Hackeři se nabourali také do volebního štábu prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Vydáno pod