UKIP přepřahá. Protiunijní hněv bude řídit Diane Jamesová

Novou předsedkyní britské protievropské a protiimigrační Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) se stala poslankyně Diane Jamesová. Ve funkci střídá Nigela Farage, který se v červnovém referendu důrazně zasazoval o odchod Británie z EU. Své nástupkyni vyjádřil plnou podporu.

Dosavadní šéf strany Nigel Farage se výrazně zasloužil o to, že Britové v červnovém referendu hlasovali pro odchod své země z Evropské unie. Očekávalo se, že po tomto výsledku Farage stranu povede dál, nejspíš až k příštím parlamentním volbám. V červenci ale z čela UKIP odstoupil a řekl, že dosáhl hlavního politického cíle a že se chce nyní více věnovat rodině. 

O novém stranickém vedení rozhodili účastníci sjezdu v anglickém Bournemouthu a šestapadesátiletá Jamesová, která v UKIP dosud působila jako mluvčí pro zahraniční politiku, byla jasnou favoritkou. V hlasování porazila další čtyři kandidáty: Billa Etheridgeho, Lisu Duffyovou, Liz Jonesovou a Phillipa Broughtona.

Farage: Do politického důchodu neodcházím

„Neodcházím do politického důchodu. Nejdu do žádného domku v ústraní, kde už bych nikdy nebyl viděn. Odstupuji jako lídr a opouštím první linii. Ale stále hodlám podporovat veškeré úsilí UKIP a budu podporovat jakéhokoli vítěze (hlasování o šéfovi strany),“ citoval Farage server BBC.  

Odstupující předseda Farage krátce před hlasováním řekl, že bude i nadále působit jako poslanec za UKIP. Hodlá přitom tlačit na vládu, aby splnila očekávání obyvatel u migrace a dalších otázek. Dále uvedl, že podpoří svého nástupce, ať bude zvolen kdokoli. 

Nigel Farage se svou nástupkyní v čele UKIP Diane Jamesovou
Zdroj: Toby Melville/Reuters