Tchaj-wan zasáhl extrémně silný tajfun, půl milionu domácností bez proudu

Větší škody se očekávají při přesunu nad Čínu, hlásí zpravodajka ČT (zdroj: ČT24)

Mimořádně silný tajfun Meranti odstřihl od proudu víc než půl milionu domácností na Tchaj-wanu. Na jihu jsou zavřené školy i úřady, aerolinky navíc zrušily desítky letů. Podle měření jde letos o nejsilnější tajfun ve světě – do čtvrtka se má přesunout k pevninské Číně.

Nejhůře postižena jsou města na východě a jihu ostrova. Kromě leteckého provozu je omezená i doprava po železnici na jihu Tchaj-wanu. Tajfun rovněž pokácel sloupy elektrického vedení, jinde na dráty spadly stromy.

Kromě leteckého provozu je omezená i doprava po železnici na jihu ostrova. Evakuováno odtud bylo 1500 lidí. Vláda do oblasti vyslala na 4000 vojáků a policistů, kteří mají zajistit případné další evakuace, pokud si je počasí vyžádá. Úřady zatím evidují pět zraněných.

Pro Tchaj-wan je to letos nejsilnější bouře. Supertajfun Meranti přináší přílivové deště a vítr o rychlosti 370 km/h, který je rychlejší než závodní vozy formule 1. S větší razancí by ale měl dopadnout až zítra na pevninskou Čínu.
Barbora Šámalová
Zpravodajka ČT v Číně

Hrozí záplavy a sesuvy půdy

Meteorologové varují i před přívalovými dešti, které by mohly vyvolat bleskové záplavy nebo nebezpečné sesuvy půdy. Na Tchaj-wanu žije 23 milionů lidí, většina na severu a západě ostrova.

Meteorologové předpokládají, že tajfun bude během středy postupovat přes Luzonskou úžinu k pevninské Číně. Panují obavy, že tam způsobí závažnou pohromu, protože v minulosti za sebou nechávaly tajfuny v Číně mnoho mrtvých. Peking už v ohrožených oblastech vyhlásil nejvyšší, červený stupeň.

V této části Číny by to navíc mohl být nejsilnější tajfun od roku 1969. Již nyní zde úřady ruší vlaková spojení a připravují se na evakuace. Rybáři dostali nařízeno vrátit se do přístavů.

Meteorolog: Rychlost větru zesílila za jediný den o 130 km/h (zdroj: ČT24)

„Musíme si uvědomit, že ohrožená oblast je poměrně hornatá a na některých místech spadne více než 500 litrů vody na metr čtvereční. Navíc už v minulých dnech tam intenzivně pršelo, takže půda bude nasáklá a voda poměrně rychle odteče, což bude mít za následek rychlé povodně,“ vysvětlil meteorolog ČT Michal Žák.

Určitě jde o nejsilnější tropickou cyklonu, která kdy vznikla v tomto roce. Překonala i ničivý cyklon Winston, který zasáhl Fidži a okolí… Určitě se zapíše do top dvacítky cyklon, které kdy byly na Zemi naměřeny.
Michal Žák
meteorolog ČT
  • V různých částech světa jsou pro bouřkové systémy specifické názvy. Výraz hurikán je spojován s oblastmi po obou stranách Severní a Jižní Ameriky včetně Mexického zálivu.
  • Jako cyklon se označují bouře ve vodách kolem Austrálie a Indie, tedy v Indickém oceánu a Bengálském zálivu. O tajfunech se pak hovoří v regionu jihovýchodní Asie.
  • Jednotlivé tropické cyklony se pojmenovávají na přeskáčku podle mužských a ženských jmen popořadě dle abecedy. Jména se používají opakovaně, pokud však bouře způsobí obzvláště vysoké škody, její jméno se ze seznamu vyřadí.
  • Vítr a déšť zachytil na Tchaj-wanu iReportér Michal Hotmar:
Tajfun na Tchaj-wanu (zdroj: iReportér/Michal Hotmar)
Vydáno pod