WHO prodloužila stav nouze. Zika nabírá v Asii druhý dech

Světová zdravotnická organizace prodloužila celosvětový stav nouze, který kvůli viru zika platí od února. Nákazu hlásí 72 zemí v podstatě na všech kontinentech – včetně ojedinělých případů v Evropě. Podle zprávy vědců uveřejněné v odborném časopise The Lancet jsou v ohrožení víc než 2 a půl miliardy lidí v Africe a Asii.

Novodobý infekční postrach se pomalu přesouvá do nové lokality. První případy hlásí Malajsie, temné předpovědi se už nyní vznáší také nad Indonésií, Čínou nebo Nigérií. Vědci k tomu došli na základě dat o leteckých spojích, výskytu komárů nebo klimatu. „Dopad na populaci bude zásadně záviset na schopnostech jednotlivých zemí nemoc zachytit a zavést účinná opatření,“ uvádí analytik Kamran Khan.

Například kontroly v Indonésii cílí primárně na lety ze Singapuru, který hlásí neobvyklý nárůst nemoci – přes 200 případů. Problém má i Florida, kde se poprvé podařilo přímo v lapačích na plážích Miami odchytit infikované komáry.

Oblast Wynwood v Miami
Zdroj: Reuters

Boj se šířením viru, poprvé popsaným v roce 1947 v Ugandě, komplikuje fakt, že stále není jasné, jaké všechny druhy komárů ho mohou přenášet. Šíří se i pohlavním stykem a nakažené matky zřejmě mohou nemoc přenést na děti, kterým hrozí mikrocefalie – zakrnění mozku. U dospělých se příznaky nemusejí projevit vůbec, nebo jen ve formě mírné chřipky. Stav nouze vyhlásila Světová zdravotnická organizace v únoru.

Jedinou obranou je stále prevence, i když na vakcíně pracuje řada firem, které zkoušejí jak experimentální metody, tak také klasickou formu: práci s oslabeným virem nebo už existující léky. „Vyvinout nový lék trvá roky, v tomto případě globální naléhavosti ale nemáme čas. Než abychom hledali něco nového, zkoušíme, co by šlo použít z toho, co už známe,“ říká Hongjun Songová z Univerzity Johna Hopkinse.

Virus Zika nabírá v Asii druhý dech (zdroj: ČT24)

Vědci se navíc s postupem času obávají mutací. Ve zmiňovaném Singapuru se totiž někteří nakazili kmenem vyvinutým z toho, který se již ve jihovýchodní Asii vyskytuje.

Nynější epidemie trvá asi rok – nejvíce případů onemocnění bylo dosud registrováno v Brazílii. Podle odborníků zdravotnické organizace se virus může kromě komářího bodnutí šířit také sexuálním stykem a vést následně k zakrnění mozku lidského plodu, takzvané mikrocefalii.