Vlastní Boeing pro kampaň má po Trumpovi i Clintonová. Podívejte se na palubu

Demokratická kandidátka na prezidenta Spojených států Hillary Clintonová má nově k dispozici v rámci své předvolební kampaně upravený Boeing 737. Na palubě má prostor pro stovku lidí. O poznání méně pasažérů přepraví letadlo republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Trump si totiž Boeing 757 nechal přestavět pro pohodlnější cestování. Do luxusního interiéru nechal nahlédnout na videu.

Clintonová má nově k dispozici čtrnáct let starý Boeing 737. Letadlo, které bylo vyrobené ve Spojených státech, dříve provozovaly německé aerolinky Air Berlin. V úpravě pro Clintonovou je trup modře polepený jejím sloganem Stronger Together a adresou na její webové stránky HillaryClinton.com. Na křídlech a ocasu letadlo nese písmeno „H“. 

Letoun dostal přezdívku Hill Force One, což odkazuje na Air Force One, tedy volací znak letadla, na jehož palubě cestuje prezident USA.

Paluba letadla je rozdělená do čtyř částí. Clintonová a její nejbližší poradci sedí v přední části letadla, potom následují PR pracovníci, agenti tajné služby a posledních 42 sedadel je vyhrazených pro novináře, kteří tak mohou Clintonovou na cestách doprovázet. Celkem je v letadle k dispozici pro posádku a pasažéry 100 sedadel.

Letadlo Hillary Clintonové
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Velkou část kampaně Clintonová létala menším, soukromým letadlem a porušovala tak běžný model, kdy kandidát během kampaně létají v jednom letadle s reportéry. Dlouho přitom tlaku novinářům ke změně odolávala. Aktuální krok Clintonové je zajímavý i díky tomu, že nominantka demokratů neuspořádala oficiální tiskové setkání s novináři od prosince 2015.

Trump šel v tomto ohledu ještě dál: nejenže létá dál ve svém letadle bez početného novinářského doprovodu, ale například zakázal redakcím Washington Post, Buzfeed a dalším médiím rozesílat informace určené pro tisk, včetně termínů svých mítinků či tiskových konferencí.

Trumpovo letadlo

Trump létá na rozdíl od Clintonové Boeingem 757. Ten má běžně kapacitu pro 239 pasažérů. Trumpovo letadlo je ovšem upravené pouze pro 43 lidí. Letadlo je luxusně vybavené. V koupelně jsou zlaté kohoutky, dokonce i pásy u sedadel jsou pozlacené. Na palubě je kromě luxusní koupelny také ložnice, kuchyně nebo místnost pro Trumpovy hosty.

Letadlo Donalda Trumpa
Zdroj: Lucy Nicholson/Reuters

Do interiéru letadla nechal Trumpův tým nahlédnout ve zveřejněném videu.