Židům se odveta za holocaust nezdařila. Chleba s arzenem přiotrávil jen pár nacistů

Měla to být pomsta za oběti holocaustu. Skupina židovských mladíků se pokusila po válce otrávit několik tisíc nacistických důstojníků. Nově odtajněné americké dokumenty přinesly dosud neznámé podrobnosti o případu. Redaktor ČT Jakub Szántó vypátral jednoho z posledních žijících členů židovského komanda.

V roce 1946 se svět poničený válkou dozvídal z lavic Norimberského tribunálu o plném rozsahu nacistických zvěrstev. Padesátka mladých Židů, kteří přežili vyhlazovací tábory i partyzánský boj, se ale nehodlala smířit s pouhým soudem.

Podle skupiny Nakam (v překladu Pomsta) si vyvraždění šesti milionů Židů žádalo smrt co největšího počtu zajatých nacistů, kteří čekali na svůj proces. Mezi členy komanda byl i dnes 91letý Simcha Rotem. „V zajateckém táboře žilo 28 tisíc esesmanů. Chtěli jsme je zabít všechny,“ vzpomíná.

Simcha Rotem vzpomíná na plánování židovské pomsty za holocaust (zdroj: ČT24)

Původní plán otrávit vodovody mstitelé zavrhli, protože by mohli zabít i nevinné civilisty. Přistoupili tedy k plánu B, kvůli kterému se jich část nechala zaměstnat v pekárně zásobující zajatecký tábor.

„Plán byl jednoduchý. Nezabít je pistolí, puškou nebo bombou. Ale zabít je jedem na chlebu, který dostávali,“ popisuje Rotem.

„V táborech jsem přišel o tři bratry a o osm nebo devět bratranců. Nechtěli jsme odjet z Evropy do Palestiny, aniž bychom něco udělali,“ dodává další z členů komanda, Joseph Harmatz.

Plán selhal - nezemřel jediný nacista

Skupině se nakonec podařilo natřít asi tři tisíce pecnů směsí lepidla a arzenu. Zemřít mělo 12 000 esesáků. Ze stále neznámých důvodů ale plán zkrachoval. Podle amerických armádních záznamů se přiotrávilo pouze 2200 nacistů, nezemřel ani jeden. Židovské komando vzápětí urychleně zmizelo a ilegálně se přepravilo do Palestiny.

Ve své domovině se pak většina židovských mstitelů zapojila do nových bojů, tentokrát proti místním Arabům. Hrstka stále žijících devadesátníků dodnes lituje jen toho, že jim před sedmdesáti lety plán nevyšel.