Kvůli vraždě Poláka zatkli v Anglii šest teenagerů

Asi dvacetičlenný dav mladých lidí přepadl v anglickém Harlow dvojici Poláků, jeden z nich na následky zranění zemřel. Policie dosud zadržela šest teenagerů a po dalších pátrá. Informují o tom britská média.

Incident se odehrál v sobotu pozdě večer. Skupina, ve které podle policistů byly i dívky, nejdříve na oba Poláky pokřikovala nadávky, poté na ně zaútočila. Čtyřicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy, kterému v pondělí v nemocnici podlehl. Druhému, třiačtyřicetiletému Polákovi, útočníci poranili ruku a břicho.

Policie uvedla, že nešlo o vyprovokovaný útok. Čin označila za nenávistný a vyšetřuje ho jako vraždu. Dopadeno bylo zatím šest mladíků, pět patnáctiletých a jeden šestnáctiletý. Všechny až na jednoho, který ještě čeká na výslech, propustili policisté na kauci. 

Radní města nad událostí vyjádřili znepokojení. Radní Jon Clempner řekl, že ho zpráva o útoku šokovala. „Nevíme zatím jistě, co bylo motivem, ale ať již to bylo cokoli, tak to v Harlow nikdy nebude mít místo,“ dodal. O motivu prozatím policie neinformovala, ačkoli o události mluví jako o činu z nenávisti. Podle vyšetřovatelů si oba Poláci vyšli do restaurace, před ní je pak skupina napadla.

Polský obchod ve městě Greys na jihu Británie
Zdroj: Reuters

Po červnovém referendu, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, je ze Spojeného království hlášeno vícero případů napadení Poláků. V zemi jich podle oficiálních údajů z roku 2014 žije asi 790 tisíc, což je činí po Indech druhou největší komunitou přistěhovalců v zemi.

Samotné Harlow patří mezi třicet měst z nejvyšším podílem migrantů z východní Evropy v Anglii a Walesu. Z východoevropských zemí Evropské unie tam podle oficiálních statistik pochází zhruba každý sedmnáctý obyvatel.