Část Kurdů se nestáhla za Eufrat, zlobí se Ankara. Mír s teroristy uzavírat nehodlá

Někteří kurdští bojovníci se nevrátili do oblastí východně od řeky Eufrat v Sýrii, jak slíbili, upozornil turecký ministr pro evropské záležitosti Omer Celik, který to považuje za nepřijatelné. Syrskou Stranu demokratické unie (PYD) označil za teroristickou organizaci, s níž Ankara nemůže uzavřít mírovou dohodu.

Turecké a kurdské síly v Sýrii uzavřely v úterý na severu Sýrie „volnou dohodu“ o klidu zbraní. „Ujišťují nás, že na sebe všechny zúčastněné strany přestanou střílet a zaměří se na Islámský stát,“ citovala agentura AFP amerického plukovníka Johna Thomase.

Celik ale prohlásil, že Turecko je suverénní stát, který nehodlá uzavírat mírové dohody s teroristy. Ankara trvá na tom, aby se Kurdové dále neroztahovali v oblastech západně od řeky Eufrat poblíž hranic s Tureckem.

Podle Turecka Kurdové ovládají oblasti, kde se dosud ani nevyskytovali. „YPG páchá etnické čistky. Do popředí kladou, koho chtějí,“ tvrdí turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Turecké údery na pozice Kurdů komplikují vztahy Ankary s Washingtonem, jenž považuje kurdské bojovníky za své pozemní spojence v boji proti radikálům z Islámského státu (IS).

Americký ministr obrany Turky varoval, že jejich tlak na kurdské rebely může boj s IS ztížit. Pentagon považuje střety v oblastech nekontrolovaných IS za „nepřijatelné a hluboce znepokojující“. Vyzval všechny strany, aby se stáhly.

Ankara pomáhá Svobodné syrské armádě v boji proti IS a přeje si stejně jako rebelové pád režimu Bašára Asada. Do Sýrie poslala během posledního týdne tanky a dělostřelectvo. Stejně jako zbytek mezinárodní koalice útočí na radikály i ze vzduchu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Reuters

Turci nejprve dobyli příhraniční město Džarabulus, odkud vyhnali IS, od té doby se ale soustředí hlavně na pozice kurdských rebelů z YPG, tedy ozbrojeného křídla kurdské strany. Podle aktivistů zemřely při náletech desítky civilistů, Ankara mluví jen o mrtvých radikálech.

„Turecko musí podniknout kroky k zajištění bezpečnosti svých občanů doma i v sousedních zemích,“ řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ankara tvrdí, že syrští Kurdové jsou napojeni na v Turecku zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK). Turecko vede s kurdskými povstalci požadujícími autonomii válku na jihu země. Atentáty páchané hlavně na policistech jsou tam na denním pořádku.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin ve středu potvrdil, že prioritou Turecka během operace Štít Eufratu je vyklidit devadesátikilometrový koridor v severní Sýrii od bojovníků IS. 

Oblast obývaná kurdskou populací
Zdroj: ČT24