Češka uvízla na měsíc v chatce na Novém Zélandu, její druh zemřel

Česká turistka se ukrývala měsíc v chatě v zasněžených horách Nového Zélandu. Pátrací tým ji našel ve středu v blízkosti jezera Mackenzie. Žena policii sdělila, že její partner se během túry zranil a zemřel. Policie hovoří o „velmi neobvyklém“ případu. Tělo se zatím nenašlo.

Češka byla převezena do nemocnice, její stav je ale dobrý. Policii sdělila, že spolu s partnerem vyrazili 24. července na 32kilometrovou túru zvanou Routeburn mezi pohořím Mount Aspiring a národním parkem Fjordland.

Její druh ale čtvrtý den spadl z příkrého svahu a zahynul. Jí se po třech dnech ve volné přírodě podařilo dostat k chatě a přežít tam celý měsíc, kdy venku hustě sněžilo. V chatě byla zásoba dříví na topení i trvanlivé potraviny, napsal deník The Guardian. Žena prý do sněhu před chatou napsala písmeno H jako Help v naději, že to někdo uvidí ze vzduchu a přijde jí na pomoc.

Policie uvedla, že český pár byl na cestu dobře vybaven a měl zkušenosti s výlety v novozélandském buši, během pochodu ale ztratil orientaci a sešel ze stezky. Pár nikomu nesdělil, že se na cestu vydává, takže novozélandské úřady nikoho nepohřešovaly.

Teprve když příbuzní v Česku začali být znepokojení a kontaktovali známé na Novém Zélandu, obrátil se český konzulát tento týden na policii a byla spuštěna pátrací akce, uvedla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett. Podle ní turistka udělala dobře, když v cestě nepokračovala.

„Ona udělala to nejlepší, co mohla udělat, vzhledem ke svému psychickému a fyzickému stavu a vzhledem k podmínkám na trase,“ řekla Kennett. „Je to jedno z pravidel, pokud se člověk na cestě ztratí, aby vyhledal útočiště a čekal tam na záchranu,“ dodala.

Novozélandský národní park
Zdroj: ČTK/FLPA/Terry Whittaker

Někteří průvodci vyjádřili údiv nad tím, že Češku celý měsíc nikdo neobjevil. „Je velmi zvláštní, že by po této cestě nikdo neprošel po celou dobu, co byla (Češka) v chatě, ale není to vyloučeno. Za jistých podmínek může být obtížné se na tuto trasu vydat,“ citoval The Guardian Noela Saxona, který v létě po trase provádí skupiny „průměrně zdatných“ turistů. V létě trasu turisté podle něj zdolají za dva až čtyři dny.

Nezvyklý případ

Také podle policejního inspektora Olafa Jensena je zvláštní, že Češku po dobu několika týdnů nikdo neobjevil. „Je velmi nezvyklé, že by někdo zmizel v novozélandském buši na tak dlouhou dobu bez toho, že by to bylo nahlášeno,“ uvedl Jensen.

„Je zde řada nezodpovězených otázek, dokud ale nedáme dohromady, co se stalo, nic dalšího říci nemůžeme,“ dodal. Jensen také sdělil, že v chatě byla vysílačka, ale Češka s ní neuměla zacházet.