Ozbrojenci zabili na univerzitě osm studentů, USA mluví o útoku na budoucnost Afghánistánu

Při útoku na americkou univerzitu v Kábulu zemřelo celkem 16 lidí včetně osmi studentů. Další desítky utrpěly zranění. K napadení univerzity se zatím nikdo nepřihlásil. Cizinci ale bývají většinou terčem útoků ozbrojenců z Talibanu. Americké ministerstvo zahraničí přepadení univerzity ostře odsoudilo jako útok na budoucnost Afghánistánu.

Útok neznámých ozbrojenců na areál univerzity začal výbuchem, po němž následovala střelba. Někteří studenti dokázali uprchnout, jiní uvízli v učebnách. Představitel afghánského ministerstva vnitra tvrdil, že na univerzitě byli v době útoku stovky posluchačů a také zahraniční profesoři.

„Učili jsme se ve druhém patře, najednou jsme uslyšeli velmi ostrý zvuk, byla to střelba. Necítili jsme se bezpečně, tak jsme vyskočili z druhého patra a utekli branou. Odtud nás sem vzali policisti. Z druhého patra skákalo pět, šest lidí. Nepamatuji se, co se s nimi stalo,“ prohlásil jeden ze studentů Ziaulláh.

Kromě studentů zemřelo několik policistů a členů ochrany. Příslušníci bezpečnostních složek naopak usmrtili dva útočníky. Celkem 750 studentů a zaměstnanců školy se nakonec podařilo evakuovat. Podle policie šlo o „komplexní útok“, Afghánci nasadili do boje s ozbrojenci speciální síly, kterým pomáhali američtí poradci.

Jeden ze zachráněných studentů
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Úřad hlavy státu uvedl, že útok byl zorganizován ze sousedního Pákistánu. Afghánský prezident Ašraf Ghaní podle prohlášení úřadu již také kontaktoval náčelníka generálního štábu pákistánské armády Rahíla Šarífa a „žádal seriózní opatření proti teroristům“.

Americká univerzita poprvé otevřela své brány studentům v roce 2005. Je to nezisková soukromá vysoká škola, která nabízí kurzy angličtiny a bakalářské studijní programy. V současné době ji navštěvuje 1700 studentů – většinou dospělých, kteří studují a na částečný úvazek současně pracují.

Dva zahraniční profesoři univerzity byli 8. srpna uneseni z automobilů v centru afghánské metropole. Kde se nacházejí, nemají úřady ponětí.