Izraelský vývoz zbraní vzkvétá. Pomáhal ale udržovat i tyranské režimy

Izraelský export směrem do afrických zemí výrazně roste. Podle kritiků i nedávno zveřejněných dokumentů ale za rychle rostoucím obchodem stojí a stál také vývoz zbraní. Mnohdy směřoval ke klientům, jejichž morálním statusem by se Tel Aviv příliš nechlubil.

Od dob války za nezávislost, kdy si Izraelci museli z trubek podomácku vyrábět improvizované minomety, se Izrael vyšvihl mezi největší exportéry zbraňových technologií. Vloni vyvezli arzenál za 5,7 miliardy dolarů.

Výraznou položku však tvoří složitější zbrojní systémy či letadla. Právě o bezpilotní letouny, vojenské velitelské systémy nebo sledovací zařízení z dílen židovského státu je nyní na černém kontinentě velký zájem.

Po stopách izraelských dodávek zbraní (zdroj: ČT24)

Vývoz do Afriky je zatím ve stovkách milionů dolarů, rok od roku ale prudce stoupá. Právníci a aktivisté už léta bojují za odtajnění přesných údajů o dodávkách státům často proslulých utlačováním lidských práv.

„Izraelské zbraně byly nejméně do 60. let použity snad při každém válečném zločinu. I po šesti dnech genocidy, kdy už byly povražděny desítky tisíc lidí ve Rwandě a především v hlavním městě Kigali, Izrael dál pokračoval ve vývozu zbraní do země,“ zmiňuje jeden z nejviditelnějších kritiků Itay Mack.

Podle dřívější zprávy deníku Times of Israel živily násilí ve Rwande 5,5milimetrové náboje, pušky i granáty izraelské výroby. Podrobnější údaje ale byly až dosud přísně utajené – s odkazem na stabilitu národní bezpečnosti a vztahů se zahraničím.

Příslušníci rwandské armády
Zdroj: Reuters

Rwandu v té době zásobovali třeba i Francouzi nebo Egypťani. Tak jako tehdy má i dnes v Izraeli dohled nad vývozem většinou soukromých exportérů ministerstvo obrany. S odkazem na bezpečnostní regule ale České televizi poskytlo jen obecné vyjádření.

Vůbec nejvíc zbraní Izrael vyváží do Asie. I tam putovaly v řadě případů do rukou režimů, které prosluly pevnou vládou a porušováním lidských práv. Patrné to bylo třeba u Srí Lanky, kde v závěrečné fázi války proti separatistickým Tamilským tygrům sehrály klíčovou úlohu.