Světový humanitární den připomíná, jakým hrozbám aktivisté čelí

Působení humanitárních pracovníků je podle OSN v posledních letech čím dál složitější, nebezpečnější a nepředvídatelnější. Zatím nejhorší byl rok 2013, kdy jich v konfliktech 457 zahynulo.

V posledních dvou letech počet obětí válek z řad humanitárních pracovníků klesl, v roce 2014 jich při své práci zemřelo 329 a loni 109. Není to ale tím, že by se zlepšila bezpečnostní situace, vysvětluje Tomáš Kocián z organizace Člověk v tísni. „Vypovídá to spíš o zásadním omezení pohybu v poli těch pracovníků samotných,“ dodává Kocián, který vede humanitární projekty v Sýrii, Iráku a na Ukrajině.

Podle Kociána roste počet konfliktů, v jejichž průběhu nejsou dodržovány mezinárodní úmluvy. Zvyšuje se proto počet zemí, kde humanitární pracovníci čelí hrozbám. 

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres mezi ně už loni zařadil Afghánistán, Burundi, Středoafrickou republiku, Irák, Libyi, Mali, Nigérii, Jižní Súdán, Somálsko, Sýrii, Ukrajinu a Jemen. Pod jeho úřadem pracuje zhruba deset tisíc lidí, naprostá většina z nich přímo v terénu.

OSN připravila při příležitosti Světového humanitárního dne řadu projektů, na webu akce si lidé například můžou ve speciálním kvízu vyzkoušet, jak složitým volbám jsou vystaveni lidé žijící v krizových oblastech. Cílem dne je také upozornit na Agendu pro lidskost, na které se během květnového Světového humanitárního summitu v Istanbulu shodli zástupci vlád, občanské společnosti a byznysu.

Nejvíc uprchlíků je ze Sýrie

Humanitární pomoc potřebuje podle OSN 130 milionů lidí. Pokud jde o uprchlíky, nejvíc jich pochází ze Sýrie. Tam zůstává nejhorší situace v Aleppu. Jak upozornil Kocián, město už není zcela obklíčené a opozici se podařilo vytvořit určitý koridor, ten ale není úplně bezpečný pro převoz potravin. 

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura ve čtvrtek předčasně ukončil pravidelnou schůzku o humanitární pomoci. Řekl, že nemá smysl jednat, když se v Sýrii stále bojuje a OSN není schopna tam dopravit pomoc. Koordinační schůzky se konají pravidelně každý týden, tu poslední de Mistura ukončil po osmi minutách.

Obyvatelé zničeného Aleppa
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Ruské ministerstvo obrany nedlouho na to oznámilo, že je Moskva ochotná podpořit návrh OSN na každotýdenní 48hodinové humanitární příměří v Aleppu. Poprvé by boje mohly být zastaveny již příští týden.

Světový humanitární den připomíná události z 19. srpna 2003, kdy při teroristickém útoku na ústředí OSN v Bagdádu zahynulo 22 humanitárních pracovníků včetně zvláštního představitele generálního tajemníka OSN v Iráku.

  • Na světě je víc než 65 milionů lidí, kteří museli nuceně opustit své domovy.  
  • Přes 21 milionů lidí má status uprchlíka.
  • 54 % uprchlíků pochází ze tří zemí – téměř pět milionů ze Sýrie, necelé tři miliony z Afghánistánu a jeden milion ze Somálska.
  • Nejvíc uprchlíků hostí Turecko – 2,5 milionu. Následují Pákistán (1,6 mil.), Libanon (1,1 mil.), Írán (979 tis.), Etiopie (731 tis.) a Jordánsko (664 tis.).

Syrské demokratické síly zveřejnily fotografie, z nichž je patrné, že Islámský stát k přesunu svých jednotek využívá civilisty jako živé štíty.

Vydáno pod