Požár v Kalifornii je částečně pod kontrolou, lidé se vrací domů

Hasiči v Kalifornii částečně dostali pod kontrolu požár v okrese San Bernardino. Bezpečná je asi pětina postižené oblasti. Část z víc než 80 tisíc evakuovaných se tak může vrátit do svých domovů. Nový požár navíc vypukl nedaleko Santa Barbary. K šíření ohně přispívá sucho a vysoké teploty.

U San Bernardina asi 100 kilometrů východně od Los Angeles plameny spálily plochu o rozloze 145 kilometrů čtverečních. Bezpečná je podle hasičů situace v okolí obcí East Oak Hills a South Hesperia, kam už se mohou vrátit obyvatelé evakuovaných domů.

Evakuovaných domů využívají zloději

Kromě boje proti plamenům se musí úřady u San Bernardina vypořádat také se zloději. Ve čtvrtek policie zadržela tři lidi, které podezřívá z rabování v evakuovaných domech.

Hasiči nově zasahují v Santa Barbaře (zdroj: ČT24)

Nově hoří u Santa Barbary

Nový požár ale kalifornské hasiče zaměstnal nedaleko Santa Barbary asi 100 kilometrů severozápadně od Los Angeles. Od čtvrtka už tam shořely dva čtvereční kilometry porostu a silný vítr ve spojení s dlouhodobým suchem a teplotami přes 30 stupňů Celsia přispívá k šíření ohně.

„Máme týmy, které vyhodnocují rozsah škod. Zatím ale nepřišly s žádnými konkrétními čísly,“ uvedla Cathey Mattinglyová z oddělení lesní a požární ochrany.

Záchranáři ovšem mají také problém přesvědčit některé lidi k evakuaci. Lidé nechtějí opouštět své domovy a čekají na poslední chvíli.