Kvůli dalšímu požáru v Kalifornii musí opustit domovy 82 tisíc lidí

Kalifornií se šíří další velký požár. Nejlidnatější stát Spojených států amerických proto vyhlásil evakuaci, která se dotkne 82 tisíc lidí z okresu San Bernardino na jihu. Předchozí požár, který postihl sever Kalifornie, naopak již mají hasiči pod kontrolou.

Lesní požár vypukl v úterý dopoledne v lokalitě Cajon Pass a během jediného dne se rozšířil na více než 36 kilometrů čtverečních. Hasiči, kterých v San Bernardinu zasahuje přibližně 700, jsou zatím bezmocní.

Oheň již zničil několik budov. Podle mluvčího hasičů Erika Sherwina dostali příkaz k opuštění svých obydlí lidé v celkem 34 500 domácnostech z oblastí Cajon Pass, Lytle Creek, Wrightwood a Oak Hills – celkem asi 82 tisíc obyvatel okresu. Hasiči obyvatele vyzývají, aby odešli a upozorňují je, že pokud odmítnou, ohrozí životy své i jiných.

Požár si zatím nevyžádal žádné oběti. CNN popsala, jak se šest hasičů ocitlo v obklíčení ohněm, ale podařilo se jim včas najít úkryt. Dva z nich utrpěli lehká zranění.

Zatímco v okrese San Bernardino zatím nemají hasiči požár pod kontrolou ani v nejmenším, požár v severní části Kalifornie, který zničil 175 domů, se již nešíří a hasiči ho mají pod kontrolou více než z třetiny. Úřady proto povolily návrat velké části ze čtyř tisíc evakuovaných obyvatel oblasti kolem jezera Lower Lake asi 150 kilometrů severně od San Francisca.

Příčina nejnovějšího kalifornského požáru zatím není známá. Policie ale již v pondělí zadržela čtyřicetiletého muže podezřelého ze založení požáru v Lower Lake, kterého současně podezírá i ze založení několika předchozích požárů v témže okrese.