V Riu byl postřelen policista, bezpečnostní opatření ještě sílí

V Riu byl postřelen policista (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní opatření v brazilském Riu znovu sílí poté, co byl v nedaleké chudinské čtvrti postřelen jeden z policistů. Incidenty jsou tam na denním pořádku zvláště kvůli vysoké kriminalitě. V ulicích proto na bezpečnost sportovců i návštěvníků dohlíží zhruba 85 tisíc příslušníků armády a policie.

Brazilská favela se stala horkou půdou pro tři vojenské policisty – ztratili se v komplexu favel Mare a neznámí útočníci po nich začali střílet. Jeden z policistů přitom dostal zásah do hlavy. „Tato oblast je nebezpečná a oni sami nepocházejí z Ria, a tak se dostali tam, kde by se vůbec neměli objevit. Samozřejmě toho litujeme,“ reagoval mluvčí olympiády Mario Andrada.

Bezpečnostní složky pak zahájily operaci k vyčištění oblasti a nalezení útočníků, místo střelby obklíčily speciální jednotky armády. „Naše zpravodajské služby odhalily dva možné viníky a my se budeme snažit je rychle objevit a zatknout,“ uvedl brazilský ministr spravedlnosti Alexandre de Moraes.

Nejde přitom o ojedinělý incident. Tři novináři se zranili poté, co obyvatelé favely jejich autobus zasypali kameny. Případ teď vyšetřuje policie. Jindy zase zbloudilá kulka proletěla střechou novinářského stanu, kde se v tu chvíli konal brífink a byla tam asi stovka lidí. Střela byla z vojenské pušky a vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že incident nesouvisí s olympiádou.

Příslušník brazilských bezpečnostních sil stráží veslařskou regatu
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

V Riu je dvojnásobek policistů než před čtyřmi lety v Londýně

Jindy zase museli policisté zneškodnit zapomenuté zavazadlo, protože měli podezření, že jde o bombu. „Brazílie se potýká s politickou a ekonomickou krizí, s potížemi, které musí překonat, ale všichni jsme přece Brazilci, jsme hrdi na svou zemi a poradíme si,“ říká starosta Ria Eduardo Paes.

Na bezpečí dohlíží na 85 tisíc příslušníků bezpečnostních složek – to je dvojnásobek, než hlídalo olympiádu v Londýně v roce 2012. „Velitel první divize zvyšuje počet nasazených vojáků. Posílá je nejenom do ulic, ale i do okolí,“ uklidňuje mluvčí her Mario Andrada.