Americký radar v Jižní Koreji se nelíbí Rusku, Číně ani místním

Horizont ČT24: Spory o korejskou protiraketovou obranu (zdroj: ČT24)

Spojené státy chtějí rozmístit na jihu Korejského poloostrova protiraketový systém THAAD. Ten má chránit základny USA a jejich spojence před možným útokem ze strany KLDR. Proti tomuto záměru se ale ostře staví nejen Rusko a Čína, ale i místní obyvatelé okrsku, kde se mají radar a rakety do konce příštího roku objevit. Bojí se totiž o úrodu melounů.

Právě melouny se staly jakýmsi symbolem výstavby protiraketového štítu v nenápadném okrsku Songdžu. Na jejich úrodě totiž závisí živobytí místních obyvatel, a ti se teď bojí, že elektromagnetické záření produkci znehodnotí. Systém THAAD (The Terminal High Altitude Area Defense) má ale Jižní Koreu chránit před útokem zlobivého bratra ze Severu.

S protiraketovým systémem i přesto nesouhlasí zhruba třetina z padesáti milionů Jihokorejců, v samotném Songdžu ho nechce skoro nikdo. Každý večer se tam lidé scházejí před radnicí, aby dali najevo svůj názor. „Žijeme tady, jde o naše děti a rodiče. Následky elektromagnetického záření a hluku z radaru nebyly řádně prozkoumány,“ stěžuje si účastnice protestu a obyvatelka Songdžu.

Produkce melounů v jihokorejském okrsku Songdžu
Zdroj: ČT24

Deštník pokryje většinu území včetně amerických základen. Pouze 200 km vzdálený Soul se ale na nejnovější ochranu spoléhat nemůže. Hranice je totiž tak blízko, že by KLDR k úderu stačily jednodušší zbraně než rakety. Možná i právě proto se v jihokorejském hlavním městě dívají na obranu s větším pochopením, vadí jim ale, že vláda rozhodla narychlo a bez konzultací.

„Jsem pro THAAD, týká se národní bezpečnosti. Ale rozhodovací proces byl špatný. Vláda se měla ptát lidí na názor,“ říká mladý obyvatel Soulu. „Jsem rozpolcená. Obávám se, že se napětí vyhrotí, ale na druhé straně KLDR odpaluje rakety. Potřebujeme se bránit,“ dodává obyvatelka jihokorejského hlavního města.

Protesty proti americkému radaru v jihokorejském okrsku Songdžu
Zdroj: ČT24

Záměr ostře kritizují také Rusko a Čína. Američané mají na jihu poloostrova 28 tisíc vojáků a rozmístěním jednoho z nejsofistikovanějších zbraňových systémů posílí svou údernou sílu v Asii. „Čína to považuje za první krok k budování systému protiraketové obrany ve východní Asii, který bude namířený proti ní,“ říká analytik Asijského institutu pro politické vědy Ko Mjong Hjun.

Čína je největší obchodní partner Koreje, zhoršení vztahů proto mnohé znepokojuje. Zatím Peking trestá jen symbolické cíle – oblíbené hvězdy korejského popu už dostaly v Číně zákaz vystupovat.