Americký novinář: Po porážce IS čekají hlavně západní Evropu strašné věci

Západ musí přijmout jako fakt, že pokud Islámský stát (IS) bude prohrávat na Blízkém východě, tak bude útočit na civilisty, prohlásil v pořadu Interview ČT24 americký reportér Seymour Hersh. „To, co nás čeká, je příšerné, ale je to další fáze a dojde k ní,“ konstatoval novinář. Evropa by se podle něj měla inspirovat Brity, kteří se dokázali vypořádat s útoky ze strany Irské republikánské armády. Hersh také varoval před turecko-ruským přátelstvím. Pokud jde o boj proti IS, Ankara hraje dvojí hru.

Hersh odmítá verzi tureckého prezidenta o tom, že Západ pučisty podporoval. „Turecko je spojenec, člen NATO, využíváme jeho letecké základny. Takže nevidím důvod, proč se pouštět do puče. Ale nikdy nevíte, co CIA dokáže,“ prohlásil novinář.

Ze zosnování puče turecká vláda obviňuje islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a jehož hnutí Erdogan dlouhodobě pronásleduje. Ve státních institucích přišlo po puči o místa desetitisíce lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů. Washington zatím duchovního odmítá vydat.

„Turci nevyšli do ulic kvůli demokracii, ale ve jménu islámu“

„Mám informace, že s tím nemáme nic společného. Nemyslím si ani, že Gülen je za to zodpovědný,“ konstatoval Hersh. Za pokusem o převrat stála spíše armáda, jíž se nelíbilo náboženské směřování země, myslí si reportér. „Lidé ve Washingtonu vědí, že když puč začal, Erdogan povolal lidi do ulic – a oni nevyšli do ulic ve jménu demokracie, ale ve jménu islámu. Toho se Amerika bojí,“ podotkl novinář.

Západ by se podle něj měl zajímat o nové rusko-turecké spojenectví, protože to vypadá, že se Ankara začne více soustřeďovat na Čínu, Írán nebo i Sýrii a vznikne tak nová mocenská struktura, která bude stát proti Alianci.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Turecko sestřelilo ruské letadlo a teď se najednou chtějí přátelit. Myslím, že se situace bude měnit. Mí přátelé v Americe tvrdí, že Turecko změní přístup k Sýrii, k Bašáru Asadovi. Americká vláda se především bojí, že se (Ankara) vzdálí spojenectví se Západem a že je tu nová studená válka,“ konstatoval investigativec.

O spolupráci Ankary s IS víme, říká americký novinář

Turecko hraje dvojí hru, pokud jde o boj proti IS, míní Hersh. Rusko několikrát předložilo údajné důkazy týkající se obchodu s ropou mezi Tureckem a radikály z IS. „Ano, je to pravda. Důkazy máme. Americký prezident měl dokonce schůzku, kde Turecko varoval a říkal, že víme, co dělají. Erdogan mu pohrozil prstem. My ale víme, že kupuje ropu se slevou a hranice jsou otevřené, takže džihádisté z celého světa se dostanou do Sýrie,“ poznamenal Hersh.

Zdůraznil přitom, že džihádisté chtějí uplatňovat islámské právo šaría, a pokud dostanou Sýrii pod kontrolu, bude to mít značný dopad. V Sýrii už podle něj není takzvaná umírněná opozice.

Novinář Hersh o boji proti IS: Čekají nás strašné věci, tato fáze musí přijít (zdroj: ČT24)

IS ale bude nakonec poražen, je přesvědčen reportér. Na radikály útočí ze vzduchu mezinárodní koalice v čele s USA i Rusko. Podle Hershe mají Rusové v Sýrii až čtyři tisíce vojáků, kteří se účastní bojů – a daří se jim lépe než Američanům.

Program Pentagonu na výcvik a vyzbrojení umírněných povstalců je podle BBC všeobecně vnímán jako neúspěšný. Mnoho bojovníků z řad rebelů bylo uneseno nebo své zbraně odevzdalo Al-Káidě v Sýrii.

Myslíme si, že Rusům se daří víc (v boji proti islamistům), pro Ameriku je to trochu zahanbující, protože Rusko se do toho pustilo, šlo do pozemní operace a daří se jim lépe. To, že za nás v Sýrii dělá naši práci, je velká chyba.
Seymour Hersh
Americký investigativní reportér

IS se ztrácejícím územím mění taktiku. „Když porazíte takovou skupinu, tak pokud nevyhrají bitvu, zaútočí na měkké cíle, tedy na civilisty. Islámský stát je extrémnější než Al-Káida. Zastávají názor, že pokud nejste s námi, jste proti nám. Popravují. Nemůžou ale bojovat proti Kurdům, proti Rusku. Myslím, že jim Rusko odřízne zdroje, a jakmile se to stane, jakmile se Asad spojí s Ruskem, tak se IS zaměří na měkké cíle. Pokud nemůžete bojovat proti vojákům, budete bojovat v kinech, v kostelích,“ konstatoval investigativec.

Hlavní pravidlo IS přitom je, že „kdo nepodporuje své náboženství, musí zemřít“. Proto je pro ně násilí, jaké je vidět téměř každodenně například v Bagdádu, ospravedlnitelné.

Hersh je tudíž přesvědčen, že ve světě dojde ke „strašným věcem“. „Kdekoli je kdokoli proti Islámskému státu. Může se to stát tady (v Česku), rozhodně se to bude stávat v západní Evropě. IS vysílá k narušeným mladým lidem vzkaz, aby dělali, co mohou – vyhodit do vzduchu pár dětí na diskotéce. Jsou to šílenci a musí se proti nim postupovat velmi tvrdě,“ říká novinář.

Nedávné útoky se dotkly Francie i Německa

K řadě nedávných krvavých útoků v Evropě se přihlásil právě IS. Po listopadové sérii útoků v Paříži a březnových atentátech v Bruselu se nejnovější incidenty odehrály znovu ve Francii, ale nově i v Německu.

Dvojice radikálů hlásících se k Islámskému státu vtrhla v úterý 26. července do kostela v severofrancouzském Saint-Étienne-du-Rouvray během dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a poté zavraždila šestaosmdesátiletého kněze.

obrázek
Zdroj: ČT24

Čtrnáctého července zabil 31letý muž tuniského původu 84 lidí na promenádě v Nice, když do nich najížděl kamionem. Útočník zřejmě trpěl psychickými problémy, k akci se rovněž přihlásil Islámský stát.

Panika není na místě

Evropa by ale neměla začít panikařit, varoval Hersh s tím, že posloužit by v tomto případě mohl britský model. „Británie bojovala proti Irské republikánské armádě, byly tam bombové útoky, a přesto nikdy netvrdili, že je to konec světa. Samozřejmě, bylo to strašné, umírali lidé, ale oni nikdy nevyužili strach jako zbraň. Británie byla stabilní, měli svou britskou rezervovanost,“ zdůraznil žurnalista. 

Narodil se 8. dubna 1937 v Chicagu, kde vystudoval právnickou univerzitu – obor historie. Je americký investigativní novinář a spisovatel, dlouhodobě přispívá do magazínu The New Yorker. Za pokrytí masakru My Lai a celkově války ve Vietnamu dostal v roce 1970 Pulitzerovu cenu za mezinárodní zpravodajství.