Znovuzavedení trestu smrti bych podepsal, nabídl Erdogan milionu svých příznivců

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v Istanbulu během demonstrace odsuzující pokus o puč zopakoval, že by podepsal znovuzavedení trestu smrti. Podle Erdogana jej má velká část zemí světa. Dosud největší demonstrace na podporu prezidenta po nezdařeném puči se účastnilo více než milion lidí. Na akci přišli i zástupci dvou opoziční stran.

Náměstí ve čtvrti Yenikapi v evropské části Istanbulu se podle záběrů stanice Al-Džazíra zaplnilo do posledního místečka. Celé je zahaleno do červených tureckých vlajek. Účastníci s nimi nadšeně přivítali nejen prezidenta Erdogana, ale i premiéra Binaliho Yildirima s manželkami. Erdogan se poté v davu objal s několika lidmi, kteří si s ním dělali fotky.

Erdogan se svými příznivci
Zdroj: Reuters

„Pokud parlament schválí znovuzavedení trestu smrti, budu to akceptovat,“ řekl Erdogan před statisícovým davem. Podle tureckého deníku Hürriyet lidé skandovali, že si obnovení trestu smrti přejí. Turecký prezident jako argument uvedl, že tento trest existuje v USA, Japonsku a „mnoha dalších zemích“.

„Musí se obnovit trest smrti. Máme poslouchat rozkazy Boha, nebo Evropské unie?“ tázal se jeden z účastníků demonstrace. „Náš boj bude pokračovat, dokud hrozba nepomine. Skončí to, až řekne prezident,“ dodal další z Erdoganových příznivců.

Vlajka pro všechny

Masovou akcí s heslem Shromáždění demokratů a mučedníků chce prezident prezentovat jednotu lidu proti údajným nepřátelům režimu, kteří se ho v polovině července pokusili svrhnout. Proto byli na demonstraci pozváni i šéf největší opoziční strany, středolevé Lidové republikánské strany (CHP), Kemal Kilicdaroglu a předák opoziční krajně pravicové Strany národní akce (MHP) Devlet Bahceli.

Manifestaci provázela přísná bezpečnostní opatření. Lidé museli před vchodem na plochu projít kontrolou jedním ze 165 detektorů kovu, u nichž vyfasovali bíločervené kšiltovky a tureckou vlajku. Na bezpečnost dohlíželo asi 15 000 policistů.

Akce měla završit třídenní pravidelné demonstrace, na nichž lidé v ulicích vyjadřovali podporu vládě od pokusu o převrat z 15. července. Na závěr svého projevu ale Erdogan v Istanbulu uvedl, že demonstrace za demokracii budou pokračovat až do středy.

Erdogan: Gülen musí být zničen

Erdogan zdraví své příznivce
Zdroj: Reuters

Ze zosnování puče turecká vláda obviňuje islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije léta v USA a jehož sociálně zaměřené hnutí Erdogan pronásleduje dlouhodobě. Po pokusu o převrat tažení proti němu ještě zintenzivnil. Ve státních institucích přišlo o místa několik desítek tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů.

Pronásledování jeho skutečných nebo domnělých spojenců se blíží honu na čarodějnice. Vyšetřovatelé jdou při domovních prohlídkách po zbraních, dokumentech a penězích. Důkazem viny jsou podle nich i jednodolarové bankovky s konkrétním písmenem v sériovém čísle.

Během demonstrace Erdogan zopakoval, že Gülen i se svou sítí spolupracovníků musí být zničen za použití právních mezí. Premiér Yildirim dodal, že Gülen po převozu do Turecka za své činy náležitě zaplatí.

Před týdnem se konala velká demonstrace příznivců tureckého prezidenta v Kolíně nad Rýnem, kde chtěli pořadatelé před asi 40 000 shromážděnými vysílat živě Erdoganův pozdrav. Německý ústavní soud to ale den předtím zakázal. „Kde je demokracie?“ tázal se turecký prezident svých příznivců.

Události: Další demonstrace Erdoganovy moci v Istanbulu (zdroj: ČT24)

Erdogan chce s Putinem otevřít novou stránku vztahů

V rozhovoru pro ruskou agenturu TASS Erdogan řekl, že během nadcházejícího setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem chce načít novou stránku ve vzájemných vztazích.

„Bude to historická návštěva. Věřím, že během rozhovorů s mým přítelem Vladimirem otevřeme novou stránku našich vzájemných vztahů. Naše země toho mají mnoho společného,“ ujistil Erdogan, který má do Petrohradu přiletět v úterý.

Turecká armáda loni sestřelila nad syrsko-tureckou hranicí ruské vojenské letadlo, které podle Ankary vlétlo do vzdušného prostoru Turecka. Incident hluboce poznamenal vzájemné vztahy. Moskva dokonce vůči Ankaře zavedla sankce.

Erdogan se za incident po delší době omluvil a ruský prezident Putin se s ním v červnu dohodl na obnově vztahů. Den po pokusu o červencový převrat v Turecku Putin Erdoganovi telefonoval a pučisty odsoudil.