Nejsme na tureckém bazaru. Německá CSU odmítla výhrůžky Ankary ohledně uprchlíků a víz

Představitelé německé vládní Křesťansko-sociální unie (CSU) ostře odmítli hrozbu Ankary, že vypoví dohodu o migraci s Evropskou unií, pokud Brusel do října nezruší vízovou povinnost pro turecké občany cestující do unijních zemí.

„Hrozby a ultimáta – nový styl Erdoganova Turecka. V otázce naplnění 72 podmínek pro zrušení víz nejsme na tureckém bazaru,“ řekl generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „Bezvízový režim pro Turecko je v současné situaci zcela vyloučen,“ dodal.

Hrozby Turecka odmítla v neděli i mluvčí Evropské komise.

Turci mají jiné zájmy než Evropa. Hrají geopolitickou hru, aby posílili své mocenské postavení ve východním Středomoří. Oni dělají všechno pro svoje zájmy, pro to, aby Turecko na té krizi vydělalo. Tak to v geopolitice chodí a vždycky chodilo.
Vladimír Baar
politický geograf

Stejný postoj zaujal také rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. „Pro zrušení víz existují jasné podmínky, které musí Turecko všechny bez výjimky splnit, zejména protiteroristické zákony,“ uvedl šéf rakouské diplomacie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ankara pohrozila Evropské unii ukončením dohody o uprchlících, pokud Brusel pro turecké cestující brzy nezavede bezvízový styk. „Pokud nedojde k uvolnění vízového režimu, budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března,“ řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu. Vláda v Ankaře podle něj očekává konkrétní termín pro slíbené zrušení víz. „Může to být začátkem nebo v polovině října, ale čekáme pevné datum,“ dodal šéf turecké diplomacie.

Zmíněná dohoda Turecka a Evropské unie společně s postavením plotu v Makedonii na hranicích s Řeckem vedly k podstatnému poklesu počtu migrantů přicházejících na řecké ostrovy v Egejském moři. Zatímco na začátku roku tam denně přibývalo téměř 2000 lidí, v červnu to bylo jen 50. V červenci tento počet ale opět stoupá, poznamenal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Čeští politici odmítají výhrůžku Ankary, že vypoví dohodu s EU (zdroj: ČT24)

Rakouský velvyslanec varuje před australským modelem imigrační politiky

Rakouský velvyslanec v Austrálii Helmut Böck v reakci na prohlášení šéfa rakouské diplomacie varoval před napodobováním australské imigrační politiky. Ministr Kurz začátkem června řekl, že Evropa by měla zadržovat migranty na ostrovech, jako to dělá Austrálie. Jako možnou lokaci pro vznik tohoto typu tábora uvedl řecký ostrov Lesbos.

Australské detenční zařízení na ostrově Papua-Nová Guinea
Zdroj: Reuters/AAP/Eoin Blackwell

Velvyslanec Böck nyní upozornil Kurze na „hrozné podmínky“, které v těchto internačních táborech panují. Uprchlíci zde běžně stráví tři roky. Převládá tak u nich „pocit, že jsou zapomenuti“, uvedl Böck. Proto se také sebepoškozují a pokoušejí o sebevraždy. Na problémy tohoto australského modelu podle Böcka upozornil i regionální zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Podle ministra Kurze by ostrovní uprchlické tábory zastavily nelegální migraci do Evropy. „Člověk, který musí zůstat na ostrově jako Lesbos a nemá šanci na azyl v Evropě, bude spíše ochoten se dobrovolně vrátit domů než někdo, kdo už má byt ve Vídni či Berlíně,“ zdůvodnil svůj názor Kurz. „Není náhoda, že přistěhovalci do USA nejprve přijížděli na ostrov Ellis Island u New Yorku. Na tomto ostrově rozhodovaly americké úřady, kdo a kdy smí dále na pevninu,“ dodal rakouský ministr zahraničí. 

Horizont ČT24: Potřebuje Evropa dohodu s Tureckem o uprchlících? (zdroj: ČT24)