Jemenské mírové rozhovory skončily po čtyřech měsících nezdarem

Jemenské mírové rozhovory skončily po čtyřech měsících jednání nezdarem. Oznámil to mluvčí vládní delegace. Jednalo se v Kuvajtu a mluvčí řekl, že zástupci vlády v sobotu z Kuvajtu odjedou. Mluvčí z neúspěchu obvinil protistranu, tedy šíitské povstalce.

Jejich vedení ve čtvrtek ohlásilo, že se spojilo s kruhy kolem bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, že šíité s nimi vytvořili nejvyšší radu, která Jemen povede.

Mluvčí vládní delegace Muhammad Imrání to v Kuvajtu označil za „nový puč, po němž nelze v rozhovorech pokračovat“.

Kdo může za konec rozhovorů? Povstalci?

Mírové rozhovory zprostředkovala OSN. Konaly se od dubna v Kuvajtu, ale byly několikrát kvůli velkým názorovým třenicím přerušeny. Hlavním sporným bodem bylo sestavení vlády v jemenské metropoli Saná.

Boje v Jemenu
Zdroj: Reuters/Stringer

„Musí být jasně řečeno, že jsou to povstalci, kvůli nimž mírové rozhovory nebyly úspěšné. Ukázali, že nikdy nebrali možnost mírového uspořádání vážně,“ řekl Imrání. Vládní delegace podle něj projevila velkou trpělivost a jednala v zájmu Jemenců a v jejich zájmu také z rozhovorů odstupuje.

Zprostředkovatel rozhovorů za OSN Ismáíl šajch Ahmad prohlásil už ve čtvrtek, že vytvoření nejvyšší rady odporuje závazkům, s nimiž povstalci šli do mírových rozhovorů, a také rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Jemenu.

Jemenský konflikt trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili Saná a postupovali pak dále na jih. Loni v březnu do bojů zasáhla koalice vedená Saúdskou Arábií. Od té doby si boje podle OSN vyžádaly přes 6400 obětí a z domovů kvůli nim odešly skoro tři miliony lidí.