Mayová ocenila práci Poláků: V naší zemi jste vítáni, uklidňovala ve Varšavě

Polská menšina v Británii se po referendu stává často terčem urážek i útoků. Britská premiérka Theresa Mayová ale při návštěvě Polska ujišťovala, že přistěhovalci z této země jsou v Británii vítaní. Mayová předtím na Slovensku zdůraznila, že Londýn chce i po odchodu z EU udržet přátelské a úzké vztahy se členskými státy.

V Británii nyní žije zhruba 800 tisíc Poláků. Statisíce imigrantů přišly do země po vstupu Británie do EU za prací. Řada Britů dlouhodobě vyčítala expremiérovi Davidu Cameronovi, že nedokázal omezit imigraci. Měli pocit, že jim zejména lidé ze střední a východní Evropy berou práci, za niž jsou ochotni brát méně peněz. I to dohnalo většinu Britů nakonec k odsouhlasení odchodu země z Unie.

„Chci, aby bylo jasné, že Poláci žijící ve Velké Británii jsou tu nadále vítáni, oceňujeme přínos, který mají pro naši zemi,“ uvedla britská premiérka v Polsku, která odsuzuje ostudné a ohavné útoky proti polským komunitám a dalším přistěhovalcům.

Na polském kulturním centru v Londýně se po referendu kupříkladu objevila rasistická grafitti a imigranty znervóznily i letáky s nápisem „Už žádná polská havěť“, které našly polské rodiny v Huntingdonu ve střední Anglii ve schránkách a rozdávaly se před místními školami.

Dostál: Vyhoštěním Poláků by se Británie střelila do nohy (zdroj: ČT24)

„Projevy nenávisti vůči Polákům se projevovaly ve Spojeném království i v předchozích letech, hysterická kampaň kolem brexitu a výsledek referenda to ale ještě více rozdmýchaly,“ konstatoval analytik Asociace pro mezinárodní otázky Vít Dostál.

Theresa Mayová a Beáta Szydlová
Zdroj: Przemek Wierzchowski/Agencja Gazeta

Že by měli být všichni Poláci po referendu posláni zpět, je nepředstavitelné, míní Dostál. „Čísla ukazují, že Poláci jsou ve Spojeném království přínosem pro ekonomiku. Jejich nezaměstnanost je malá, porodnost vysoká, Británie by se tím v podstatě střelila do nohy. I z hlediska vyjednávání je to nepředstavitelné,“ konstatoval analytik.