Berlín nechce po útoku v Mnichově zakazovat počítačové střílečky

Německá ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová nebude usilovat o zákaz akčních počítačových her, v nichž hráči zastávají roli střelce. Podle vyšetřovatelů zřejmě právě tento typ her inspiroval střelce z Mnichova k tomu, jak postupovat při svém pátečním řádění, kdy zastřelil devět lidí.

Schwesigová řekla, že sama akční počítačové hry v oblibě nemá a že policie v minulosti potvrdila, že někteří šílení střelci podobné hry nadměrně hráli. „Ale ne z každého, kdo hraje tento druh her, se stane šílený střelec,“ zdůraznila ministryně.

Nic podle ní nenaznačuje, že by zákaz akčních her mohl zabránit podobným incidentům, jako byl minulý týden útok u mnichovského nákupního centra Olympia. „Zákaz, který by sloužil jen jako politická pilulka na uklidnění, by podle mě nebyl čestný,“ uvedla Schwesigová.

O zákazu počítačových her, v nichž hráči vystupují v roli střelců, se v Německu mluvilo už po jiných incidentech v minulosti, při kterých pachatel použil střelnou zbraň. Například v roce 2009 po masakru ve Winnendenu, kde při střelbě ve škole přišlo o život 15 lidí.

Nyní debata vypukla znovu v souvislosti s útokem v Mnichově – osmnáctiletý pachatel nadměrně hrál násilnou hru Counter-Strike a podle vyšetřovatelů se z ní inspiroval, jak během útoku postupovat.

Němec íránského původu zabil v pátek v Mnichově devět lidí a dalších 35 zranil, nakonec spáchal sebevraždu. Policie vyloučila, že byl motivem činu islámský terorismus, případ vyšetřuje jako řádění šíleného střelce.