Útok v Reutlingenu: Mladý Syřan zřejmě vraždu přítelkyně neplánoval

Syrský žadatel o azyl, který v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu zabil ženu a zranil pět dalších lidí, svůj čin neplánoval. Podle agentury DPA jsou o tom přesvědčeni vyšetřovatelé. Jednadvacetiletý muž si podle nich ani nepřinesl vlastní zbraň. Zaútočil nožem, který používal v práci.

Policie zatím pachatele z Reutlingenu nemohla vyslechnout. Je totiž na jednotce intenzivní péče, kam se dostal poté, co do něj najelo auto. Jeho řidič chtěl útočníkovo řádění zastavit. Vyšetřovatelé ale prohledali útočníkův byt a nenašli žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že si svůj čin připravil.

Muž napadl nožem na kebab svou pětačtyřicetiletou polskou přítelkyni, se kterou společně pracovali v tureckém bistru. Žena utrpěla těžká poranění hlavy, kterým podlehla. Při následném útěku zranil útočník dalších pět lidí.

Podle Syřanových známých byla žena těhotná. „Byla Polka a myla u nás nádobí,“ řekl Syřanův spolupracovník z restaurace.

Zpravodaj ČT o vyšetřování útoků v Reutlingenu a Ansbachu (zdroj: ČT24)


Policie nyní prověřuje, zda Syřan nespáchal čin v důsledku dlouhodobých duševních problémů. Svědci vypověděli, že se muž bezprostředně před útokem se svou přítelkyní pohádal.

  • V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl 17letý Afghánec cestující, pět jich zranil. Při zásahu ho policie zastřelila. V pátek pak v Mnichově 18letý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.
  • Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný Syřan, kterému Německo odmítlo udělit azyl, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, 12 lidí utrpělo zranění.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v reakci na vlnu útoků v Německu uvedl, že za téměř devět let, co je ve funkci, nezažil takový týden. Vyzval spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby změnila ústavní zákony, a umožnila tak nasazení armády při podobných atentátech. Žádá i úpravy dalších spolkových zákonů, které řeší trestněprávní či přistěhovalecké otázky.

Vydáno pod