Němce útoky znervóznily, některá média píší o vlivu sociálních sítí na šíření násilí

Němci zatím vnímají nedávné útoky jako činy jednotlivců, říká expert na Německo Vladimír Handl s tím, že ve společnosti ale stoupá nervozita. Německé listy reagují na nedávnou sérii vražd s šokem a obavami, varují ale před poddáváním se strachu.

  • V pondělí ve vlaku v Bavorsku napadl 17letý Afghánec cestující, pět jich zranil. Při zásahu ho policie zastřelila. V pátek pak v Mnichově 18letý mladík íránského původu zastřelil devět lidí a několik dalších zranil, nakonec spáchal sebevraždu.
  • Další útok se odehrál v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu, kde syrský žadatel o azyl zabil ženu a pět lidí zranil. O několik hodin později jiný Syřan, kterému Německo odmítlo udělit azyl, odpálil v bavorském Ansbachu nálož. Při explozi zahynul, 12 lidí utrpělo zranění.

„Nemyslím si, že by se už hovořilo o nějaké politické nebo kriminální vině. Ty činy byly svým charakterem velmi odlišné, takže není jednotný jmenovatel,“ konstatoval Handl s tím, že známky hysterie zatím v německé společnosti nepozoruje.

„Veřejnost se obává hlavně teroristických útoků, osmdesát procent Němců zároveň považuje za velmi nebezpečné útoky pravicových radikálů,“ poznamenal odborník na Německo, kde v uplynulých měsících došlo k řadě žhářských útoků na ubytovny pro běžence.

Německý Spolkový kriminální úřad (BKA) v současné době eviduje 410 udání na žadatele o azyl kvůli podezření z terorismu, píše list Osnabrücker Neue Zeitung (ONZ) s tím, že v šedesáti případech kriminalisté zahájili formální vyšetřování.

Vzhledem k pokračující migraci do Německa musíme předpokládat, že zde mezi běženci mohou být aktivní či někdejší členové, podporovatelé a sympatizanti teroristických organizací či islamističtí váleční zločinci.
Německý Spolkový kriminální úřad
Německá policie
Zdroj: Michaela Rehle/Reuters

Do země loni přišlo zhruba 1,1 milionu migrantů, velká část z nich byla ze Sýrie a z Afghánistánu, letos zde podalo žádost o azyl přes 300 tisíc lidí. Německé ministerstvo vnitra varuje, že nebezpečí útoku je v Německu vysoké.

„Většina veřejnosti vnímá uprchlickou vlnu jako problém nebo zátěž (až 80 procent), stejný počet lidí ale nadále považuje přijímání uprchlíků z krizových oblastí za svou morální povinnost. Pro politiky je to výzva, určitě poroste tlak, aby přišli s řešením,“ podotkl Handl.

Realita je šokující, jde o čtyři po sobě jdoucí akty podobného typu, takže nejistota výrazně poroste, zatím to ale politici i policie dobře zvládají.
Vladimír Handl
odborník na Německo

Některá německá média upozorňují na skutečnost, že pachatel z Ansbachu byl neúspěšným žadatelem o azyl, který přišel ze Sýrie před dvěma lety, širší diskusi o migrační krizi ale nerozvíjejí. Bombu v batohu považuje expert na terorismus Georg Mascolo za „velmi znepokojující“, televizi ARD ale řekl, že je příliš brzy na závěry, zda šlo o útok džihádisty.

Listy také reagují na páteční střelbu v Mnichově, přičemž vyzdvihují fakt, že 18letý David Ali Sonboly trpěl psychickými problémy a útok plánoval celý rok. Magazín Der Spiegel ho popisuje jako „osamělého, nemocného a naprosto odhodlaného“ člověka, který měl problémy v kolektivu, neměl v lásce Turky a hrál hry, v nichž se střílí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Süddeutsche Zeitung připomíná spekulace o datu útoku – došlo k němu totiž přesně pět let poté, co Anders Behring Breivik zabil 77 lidí na norském ostrově Utoya.

Komentátoři diskutují hlavně o příčinách a možných způsobech, jak se s podobnými incidenty vypořádat. Editor listu Die Welt Stefan Aust v příspěvku s názvem „Infekční šílenství“ řeší, zda sociální sítě a internet nenapomohly šíření násilí a mluví o „viru, jenž se přenáší jako obyčejná chřipka“.

Naopak redaktor Frankfurter Allgemeine Zeitung Carsten Knop varuje před obviňováním sociálních médií s tím, že mají „dobré i špatné stránky“. „Děs a glorifikace násilí nemají místo v žádném médiu, ale pachatelé čerpají z virtuální reality z jiných důvodů,“ říká.

Náš strach útočníky posiluje, varuje komentátorka

Komentátorka Marlene Halserová si myslí, že neexistuje „žádné uspokojivé řešení“, pokud jde o dilema výběru mezi „bezpečností a dávat pachatelům, co chtějí“. „Náš strach je posiluje,“ varuje v příspěvku pro Tageszeitung.