Policie kvůli útokům v Nice uvalila vazbu na pět lidí

Francouzské úřady ve čtvrtek uvalily vazbu na pět údajných kompliců útočníka, který minulý týden v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí. Tři podezřelé - Choukriho C., Mohameda Oualida W. a Ramziho A. - prokuratura viní z nápomoci k vraždám spáchaným při teroristickém činu.

Ramzi A. podle úřadů navíc společně s párem z Albánie - Artanem H. a Enkeledjou Z. - obstaral jednatřicetiletému útočníkovi Mohamedovi Lahouaiejovi Bouhlelovi zbraň, kterou při útoku střílel na policisty.

Podobně jako u Bouhlela nikoho z pětice úřady dlouhodobě kvůli terorismu nesledovaly. Zmiňovaný Ramzi A. měl nicméně záznamy kvůli drogám a drobným deliktům.

Prokurátor Francois Molins už ve čtvrtek uvedl, že Tunisan Lahouaiej Bouhlel si útok připravoval více než rok. Dokazuje to podle něj analýza útočníkova telefonu, v němž byly nalezeny příslušné fotografie a výsledky vyhledávání na internetu. 

 Bouhlel se snažil během čtrnácti dnů předcházejících útoku získat peníze. Úvěr mu ale banka zamítla, musel tedy vybrat své konto a prodat auto. Za 1600 euro si pronajal kamion, kterým nakonec útok provedl. Bezpečnostní kamery jej podle Molinse dvakrát zachytily, jak si předem zkouší trasu, po které se 14. července večer vydal vraždit.

Bouhlel během 45 vteřin srazil na tři stovky lidí, včetně dětí, než jej policie zastřelila. Stihl při tom zabít 84 lidí a další stovky zranil. Patnáct zraněných je stále v ohrožení života.

Hlídky v ulicích Nice
Zdroj: Reuters

Bylo v Nice málo policistů?

Vláda už spustila vyšetřování bezpečnostních prvků, které při minulém čtvrtku v Paříži panovaly. Například na místě, kde kamion najel na promenádu, mělo být podle některých médií v té době pouze jedno policejní auto. Místní pořádková služba tak neměla dostatek času ani palebné síly, aby kamion zastavila, napsal deník Liberation.

Tuto verzi událostí ale zpochybnil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Podle něj list uváděl pouze místní městskou hlídku, která řídila dopravu. Hlavní komunikaci vedoucí na promenádu prý hlídalo 6 příslušníků státní policie, kteří „jako první reagovali na jízdu kamionu“, řekl Cazeneuve s tím, že na stejném místě prý byla přítomna dvě vozidla státní policie.