Máme důkazy o vině za povstání, prohlásil turecký premiér

Turecká vláda má údajně k dispozici dokumenty dokazující, kdo je odpovědný za pokus o puč. Řekl to turecký premiér Binali Yildirim. Ohlásil také čerstvou bilanci události, podle níž v noci z pátku na sobotu přišlo o život 208 lidí, mezi nimiž je 60 policistů, tři vojáci a 145 civilistů. Turecké ministerstvo zahraničí předtím hovořilo o více než 290 obětech.

Politický islám právě v Turecku válcuje opozici. Sekularisti vyklidili ulice i veřejnou arénu.
Jakub Szántó

Přesný obsah údajných důkazů zatím není znám, vláda přitom dosud obviňovala z přípravy převratu duchovního Fethullaha Gülena. Klerik žije dlouhodobě v americkém exilu a spojitost s rebelií rezolutně odmítá.

Šéf americké diplomacie John Kerry vzkázal, že případné vydání Gülena připadá v úvahu jen po předložení jasných důkazů opřených o právní regule.

„USA jsou naším strategickým partnerem, ale říkáme, že máme dokumentační důkazy o přípravě spiknutí proti naší vládě. Zklamalo by nás, kdyby nás naši přátelé žádali, abychom důkaz ukázali, když jeden člověk usiloval o svržení naší vlády,“ sdělil Yildirim s jasnou narážkou na duchovního Gülena.

Premiér zdůraznil, že při „vyřizování účtů“ bude dodržen zákon. Prohlásil to v době, kdy ministři zahraničí Evropské unie a USA vyzvali Turecko k respektování zákona.

Novinářům se také dostalo zpřesnění některých dosavadních statistik. Zranění podle Yildirima utrpělo celkově 1491 osob. Sdělil rovněž, že zatčeno bylo 7543 lidí včetně 6038 vojáků. Výslechy generálů už začaly. Yildirim potvrdil, že byli z funkcí odvoláni vysocí pracovníci státní správy. 

Po zmaření vojenského puče v noci z pátku na sobotu zahájily úřady v Turecku rozsáhlé zatýkání. Zadrženy byly tisíce lidí, především vojáků, mezi nimiž jsou i vysoce postavení generálové. Úřady už s nimi zahájily výslechy. Ve vazbě skončili také soudci a státní zástupci včetně těch z ústavního soudu a dalších nejvyšších justičních instancí země.

Otvor po střele na budově policejní centrály v Ankaře
Zdroj: Reuters
  • Pokus části armády převzít moc začal v pátek večer uzavřením dvou důležitých mostů v Istanbulu, přelety stíhaček přes metropoli Ankaru a obsazením důležitých médií včetně státní televize.
  • Představitelé povstání uvedli, že přebírají moc „kvůli rostoucí autokratičnosti současného režimu, narušení vlády sekulárního práva a kvůli zvýšené hrozbě terorismu“. V zemi se chystali zavést novou ústavu.
  • Do ulic navzdory varování armády vyrazily davy podporovatelů i odpůrců povstání. Ochromen byl provoz hlavního istanbulského letiště, bomby dopadaly například na budovu parlamentu v Ankaře.
  • O několik hodin později prezident Erdogan dorazil na Atatürkovo letiště mezi své příznivce a prohlásil pokus o převrat za zmařený. Slíbil rozsáhlé zatýkání, mstu všem povstalcům a také „konec éry, kdy byla armáda státem ve státě“.
  • Během bojů zemřelo dle vládních údajů nejméně 208 lidí, z toho několik desítek na straně povstalců. Zraněných osob je zhruba 1440, po celé zemi dosud bylo zatčeno kolem 7500 lidí, z velké části členů armády či soudů.
  • Erdogan před shromážděným davem vyzval USA k vydání duchovního Fethullaha Gülena, který žije od roku 1999 v Pensylvánii jako exulant. Turecká vláda ho má za hlavního strůjce povstání, Gülen ale spojitost s událostmi v Turecku ostře odmítl. Vláda v pondělí oznámila, že vlastní důkazy o zodpovědnosti za povstání.