Bude Trump swingovým králem? Průzkum ho favorizuje ve dvou ze tří klíčových států

Nejnovější průzkumy univerzity Quinnipiac ukazují, že kandidát republikánů v prezidentských volbách Donald Trump předstihl svou demokratickou rivalku Hillary Clintonovou – a to v klíčových státech Florida a Pensylvánie. V Ohiu jsou jejich síly prakticky vyrovnané. Všechny tři státy přitom patří mezi tzv. swing states (státy na houpačce), které mohou o celkovém vítězi voleb rozhodnout.

Trump poděkoval lidem za podporu prostřednictvím infografiky, kterou výsledky průzkumu doprovodila stanice Fox News. „Díky Florido, Ohio i Pensylvánie. Pokřivená Hillary není způsobilá,“ zmínil podnikatel. „Víme, že klání bude těsné až do konce, proto musíme stále tvrdě pracovat. Lidi, Trump je vážné nebezpečí,“ reagoval na Twitteru tiskový zástupce Clintonové Brian Fallon.

Ve všech třech případech jde však o rozdíl v rámci statistické odchylky. Například na Floridě – kde v roce 2012 voliči připravili nejdramatičtější bitvu – činí tři procenta. Clintonová zde ztratila za poslední měsíc náskok osmi procentních bodů a nyní by ji podpořilo jen 39 procent voličů, zatímco Trumpa 42 procent.

V Pensylvánii Trumpa podle průzkumů podporuje 43 procent voličů, zatímco Clintonovou 41 procent. V Ohiu se za oba kandidáty staví shodně 41 procent Američanů.

Clintonová podle analytiků Quinnipiac ztratila u voličů v hodnocení čestnosti a morálních standardů. Uškodila jí totiž aféra s využíváním soukromého e-mailu pro pracovní účely, když byla ministryní zahraničí. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) sice došel k závěru, že Clintonová nespáchala zločin, ministerstvo zahraničí ale záležitost dál interně vyšetřuje a mohlo by sáhnout až k odebrání bezpečnostní prověrky Clintonové.

Clintonová tvrdí, že si nebyla vědoma, že ze soukromého e-mailu posílá či přijímá utajované informace. Republikáni však aféru hojně využívají v prezidentské kampani k útokům na demokratickou političku.

A rány zasazují i z jiného úhlu. Kongresový vyšetřovací tým vedený republikány na konci června obvinil Clintonovou, že jako ministryně zahraničí nedokázala v roce 2012 ochránit životy Američanů, kteří se v libyjském Benghází stali obětí útoku extremistů. V osmisetstránkové zprávě se píše, že Clintonová „ostudně“ ignorovala kongresové vyšetřovatele.

Celostátní průzkum společnosti Ipsos z tohoto týdne přesto ukázal, že v rámci celých Spojených států vede Clintonová nad Trumpem o 13 procentních bodů. Celostátní podpora však nemusí být pro výsledek voleb rozhodující, jak ukázalo klání v roce 2000 mezi Georgem Bushem mladším a Alem Gorem. Gore tehdy sice celostátně získal více hlasů, neuspěl ale v klíčových státech, a proto se prezidentem stal Bush.

Co jsou tzv. swing states?

Americké volby se rozhodují v takzvaných swing states. Kandidáti se sice mohou spolehnout na podporu v tradičních baštách republikánů a demokratů, o vítězství ale musejí bojovat právě v těch, kde vítěze nelze předem odhadnout. Kandidáti jsou tu jako na houpačce, jednou nahoře, jednou dole. Právě proto sem soustředí kampaň a s ní i většinu financí.

Pro tyto volby jde vzhledem k dosavadním průzkumům i poměrům v jednotlivých primárkách o následující státy: Ohio, Colorado, Iowa, Nevada, New Hampshire, Virginia Florida.

Swing states
Zdroj: ČT24

Trump jako první oznámí jméno nejbližšího spolupracovníka

Trump oznámí v pátek, kdo je jeho kandidátem na viceprezidenta. Mediální magnát již v pondělí uvedl, že v úvahu připadá pět osob.

V minulosti se spekulovalo například o penzionovaném generálovi Michaelovi Flynnovi. Trump ale později řekl, že upřednostňuje spíše politika, než člověka z armádní sféry. Dále se objevuje jméno někdejšího předsedy americké Sněmovny reprezentantů Newtovi Gingrichovi – známého z prezidentských primárek v roce 2012, guvernérovi Indiany Mikovi Penceovi či guvernérovi New Jersey Chrisovi Christiem. Ten se pro změnu neúspěšně ucházel o nominaci strany v letošních primárkách.

Donald Trump
Zdroj: Reuters

Miliardář již dříve oznámil, že kandidáta na viceprezidenta zveřejní těsně před republikánským nominačním sjezdem, který Trumpa oficiálně zvolí stranickým prezidentským uchazečem. Sjezd začne příští týden v pondělí.

Clintonová zveřejní jméno svého nejbližšího spojence zřejmě o něco později. Mezi nejčastěji skloňované osoby se řadí senátorka za stát Massachussets Elizabeth Warrenová. Blízká kolegyně Clintonové má silnou podporu hlavně v progresivním a silněji levicovém táboře demokratů.

Hillary Clintonová
Zdroj: Reuters

Druhou – aktuálně pravděpodobnější variantou – je bývalý vrchní velitel sil NATO v Evropě James Stavridis. Jednašedesátiletý admirál ve výslužbě v současnosti působí jako děkan právní a diplomatické školy na bostonské Tuftsově univerzitě. Clintonová se Stavridisem spolupracovala v době, kdy působila v čele amerického ministerstva zahraničí.

Podle dřívějších informací jsou ve hře také populární senátor za stát Virginie Tim Kaine a ministr bytové výstavby a rozvoje měst ve vládě Baracka Obamy Julian Castro.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org