Pistorius dostal za vraždu přítelkyně šest let vězení

Handicapovaný atlet Oscar Pistorius dostal u soudu v Pretorii šest let vězení za vraždu přítelkyně Reevy Steenkampové. Soudkyně Thokozile Masipaová tak nevyhověla žalobě, která pro devětadvacetiletého Pistoriuse požadovala minimálně patnáctiletý trest.

Je proto možné, že státní zástupce požádá o možnost se odvolat. Soudkyně uvedla, že si jeho případné argumenty vyslechne ještě dnes. Obhájce jihoafrického paralympijského šampiona, jenž má amputované obě nohy pod koleny, se s největší pravděpodobností odvolávat nebude, aby neriskoval zpřísnění trestu.

Příbuzní jsou s trestem smíření. „Rodina rozsudek akceptuje,“ řekla mluvčí Pistoriusových Anneliese Burgessová. Verdikt nekritizovali ani rodiče zastřelené modelky. „Rodina už dříve řekla, že si přeje dát právu volný průběh. A to se stalo. Dál se k tomu vyjadřovat nebudou,“ řekl zástupce Steenkampových Dup de Bruyn.

Přesvědčivé polehčující okolnosti ve prospěch Pistoriuse

Reeva Steenkampová
Zdroj: ČT24

Soudkyně Masipaová při čtení rozsudku uvedla, že shledala významné a přesvědčivé polehčující okolnosti. Při určování výše trestu vzala v úvahu vážnost spáchaného činu, zájmy společnosti a dopad na rodinu oběti. Pistorius má sice podle ní výbušnou povahu, není ale agresivní a může se po odpykání trestu naplno začlenit zpět do společnosti. Bude ale záležet na jeho přístupu.

Pistorius byl po vynesení verdiktu odveden do zadržovací cely v soudní budově, odkud bude převezen do vězení. Podle expertů BBC si bude muset za mřížemi odpykat minimálně polovinu šestiletého trestu, než bude moci požádat o podmínečné propuštění. Čas, který si už ve vězení odpykal po prvním rozsudku, se mu do nového trestu započítávat nebude. Podle jiných zdrojů může požádat o propuštění po odpykání třetiny trestu, tedy po dvou letech.

Obžaloba výrazného zpřísnění trestu pro Pistoriuse nedosáhla (zdroj: ČT24)

Pistorius v noci na Valentýna v roce 2013 zastřelil Steenkampovou několika ranami přes dveře toalety. Při své obhajobě se bránil tvrzením, že ji považoval za zloděje a střílel v sebeobraně.

Původně byl uznán vinným ze zabití z nedbalosti a v říjnu 2014 dostal pětiletý trest. Po roce byl propuštěn do domácího vězení a žil v domě svého strýce v Pretorii. Loni v prosinci však odvolací soud překvalifikoval jeho čin na vraždu.