O krok blíže příčině zřícení letadla EgyptAir. Podařilo se opravit černou skříňku

Francouzským odborníkům se podařilo opravit paměťovou jednotku jedné z černých skříněk letadla společnosti EgyptAir, které se v květnu zřítilo do Středozemního moře. I když se ještě data musí analyzovat, už v pondělí Francie zahájila vyšetřování havárie jako nehody.

Odborníci nyní opravili jednotku, která zaznamenává technické parametry letu. Odstranit z ní bylo třeba mimo jiné nánosy soli. Práce na druhé jednotce se záznamem hovoru pilotů budou záhy následovat, uvedli v prohlášení Egypťané, kteří vyšetřování neštěstí letu EgyptAir vedou.

Paměťové jednotky z černých skříněk zříceného letadla se po opravě vrátí do Egypta. Analýzu dat následně provedou laboratoře v Káhiře.

Technická závada, nebo útok?

Zatím se pouze ví, že automatické senzory krátce předtím, než letoun zmizel z radarů, odeslaly informace o kouři na toaletě a v prostoru avioniky pod kokpitem. Egyptské ministerstvo pro civilní letectví se kloní k názoru, že šlo o teroristický čin. Podle francouzských expertů ale mohlo jít o technickou závadu.

Letoun spadl v květnu cestou z Francie do Egypta, přičemž zahynulo všech 66 osob na palubě. Skříňku, která zaznamenávala hovory posádky v kokpitu, našly pátrací týmy ve Středozemním moři jako první. Poté byla vyzvednuta i druhá černá skříňka. Tým egyptských vyšetřovatelů tehdy sdělil, že stejně jako ta první byla i druhá skříňka poškozena.