Kaliňákovi s Ficem opět vystavily červenou kartu tisíce lidí

„Fuj“, „Odstoupit“ nebo „Dost bylo Fica“, hřměly v Bratislavě tisíce Slováků, které požadují rezignaci místopředsedy vládní strany SMER-SD a ministra vnitra Roberta Kaliňáka kvůli jeho obchodním aktivitám s podnikatelem, který je podezřelý z daňových podvodů. Protest opět pořádaly opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA (OĽaNO). Lidem rozdali červené karty.

Demonstranti se nejprve shromáždili na náměstí SNP, odkud vyrazili na pochod k obytnému komplexu Bonaparte, kde v jednom z luxusních bytů pronajatých od podnikatele Ladislava Bašternáka pobývá i premiér Robert Fico.

Na protest proto někdo donesl maketu Kaliňáka jako slavného Napoleona Bonaparte. Červené karty měli demonstranti hodit Ficovi do schránky, ale bylo pravděpodobné, že policie je přímo k domu nepustí. „Opozice slibuje, že vzkazy předá Ficovi oficiální cestou v parlamentu,“ sdělil zpravodaj ČT David Miřejovský. Protesty mají pokračovat příští týden.

Lidé volali „Dost bylo Fica“ a zpívali premiérovi „Nečakaj ma už nikdy“. „Kaliňák toho za těch devět let hodně ví a mohl by rozložit celý SMER,“ konstatoval šéf SaS Richard Sulík. „Jako dvojka ve straně SMER-SD skončil,“ poznamenal politik. Účast na demonstraci potvrdilo na Facebooku 2500 lidí, píše na webu list Sme.

Kaliňák přiznal, že v roce 2013 koupil od kontroverzního podnikatele podíl v soukromé firmě a že od této společnosti dostával peníze. Opozice se ho neúspěšně pokusila v parlamentu odvolat s odůvodněním, že stát zanedbal vyšetřování podezřelých finančních transakcí spojovaných s Bašternákem, na které upozornila slovenská finanční správa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lídři organizujících stran před pár dny upozornili na další nesrovnalosti týkající se Kaliňákovy podnikatelské činnosti. Ten měl podle šéfa OĽaNO Igora Matoviče podepisovat koupi podílu ve firmě Forest v době, kdy byl podle tiskové zprávy ministerstva vnitra pracovně v Chorvatsku a v Černé Hoře.

Podíl v hodnotě 37 tisíc eur koupil Kaliňák podle poslance Josefa Rajtára (SaS) spolu s ministrem dopravy Janem Počiatkem (SMER-SD). Robertu Pintérovi, od něhož podíl odkoupili, zaplatil každý po symbolickém euru a Pintér následně dostal funkci na ministerstvu vnitra.

Napojení na Bašternáka mají mít i žalobci, kteří dozorují stíhání Filipa Rybaniče – asistenta jednoho z opozičních poslanců. Právě on celý případ rozvířil, když porušil bankovní tajemství a odhalil peněžní toky mezi ministrem a podnikatelem.

Události: Protesty proti Ficovi a Kaliňákovi (zdroj: ČT24)

Případ znovu prověřují kriminalisté. Ministr ale nekalé jednání opakovaně odmítl. Zastaly se ho přitom čtyři vládní strany včetně Ficovy partaje, jejíž obliba podle nedávného průzkumu klesla nejníž za 11 let.

Opozice se pokusí vyslovit Kaliňákovi nedůvěru den před začátkem předsednictví

Premiér naopak žádá opozici, aby s protesty skončila kvůli obrazu Slovenska v Evropě. Právě Slováci přebírají od července předsednictví v Unii. „Ať nešpiní vlastní zemi,“ konstatoval Fico. Podle politologů se Slovensko stane vůbec první zemí, jejíž parlament bude odvolávat jednoho z nejdůležitějších ministrů ve chvíli, kdy začne předsedat Evropské unii. Mělo by k tomu dojít už ve čtvrtek.

Vydáno pod