Konec Británie, Cameronův riskantní tah, arogance EU. Evropský tisk žije brexitem

Evropa řeší, co bude po britském odchodu z EU. Brexit přitom rezonuje i v tisku. Evropské deníky většinou píší o krizi EU a nutnosti reforem, jinak podle nich hrozí další referenda. Britské listy se zmiňují o Cameronově riskantním tahu, který nevyšel, o zemětřesení, možném konci Spojeného království, ale i nadějné budoucnosti - záleží na tom, jestli dané médium podporovalo brexit, či nikoli.

On-line přenos

Britské referendum

  • 17:13

    Stovky lidí se v Bratislavě zúčastnily pochodu a demonstrace "proti diktátu Bruselu a zastavení likvidace Evropy". Řečníci na mítinku ocenili rozhodnutí britských voličů, kteří se v referendu vyslovili pro vystoupení země z EU, a k uspořádání podobného plebiscitu vybídli i slovenskou vládu.

  • 16:44

    Hněv Londýňanů zažil v pátek dopoledne bývalý starosta a nejviditelnější tvář brexitu Boris Johnson, kterého zástup lidí vypískal, když odcházel ze svého domu v Islingtonu na severu Londýna.

  • 16:44

    "Jsem ohromená... Jsem smutný... Bojím se... Je to skvělé, jedeme dál," říkali lidé televizi BBC na trhu v Banbury v centrální Anglii, které těsně volilo odchod z EU.

Spojené království by se mohlo stát z významného hráče malým skrčkem, píše historik Dan Snow v listu The Mirror. Velcí vůdcové z let minulých by byli „pravděpodobně udiveni, co jsme udělali,“ míní Snow.

To, že Cameron referendum vypsal, označil za „děsivý hazard, který se nezdařil“: „Cameron slíbil, že udělá z Británie skvělou zemi, ale spíš se zapíše do historie jako muž, který ukončil (významnou) roli Britů v Evropě a pravděpodobně způsobil konec Velké Británie.“

The Independent přinesl snímek bývalého londýnského starosty a čelného představitele kampaně pro brexit Borise Johnsona pod titulkem ,Vítejte na Borisově ostrově'. The Guardian v komentáři píše: „Nejsme nezávislí, jsme prostě izolovaní.“ Kampaň stoupenců brexitu podle něj těžila z „toxické postkoloniální nostalgie, xenofobie a všeobecné nespokojenosti“.

Guardian o brexitu
Zdroj: Guardian

List The Times přirovnává brexit k zemětřesení. „Tato země byla vždy globálním hráčem a bez institucionálních pout EU může - a bude vzkvétat,“ říká naopak Telegraph. Nyní si lidé musí udržet čistou hlavu, aby byla v zemi udržena stabilita, zdůranil list.

Nejprodávanější bulvár a stoupenec brexitu The Sun vyzývá ke klidu. „Není to konec světa. Británie se trochu změnila, to je celé. Ukáže se, že to bylo pro zemi velké rozhodnutí,“ napsal. Daily Mirror, který byl jako jediný z bulvárů proti brexitu, se ptá: Co bude, sakra, dál?

Johnson jako kašpar srovnatelný s Trumpem

Deník Daily Mail voliče pochválil za to, že neztratili nervy a přes lži kampaně za setrvání věřili svému instinktu. Britové byli podle listu bombardováni „hysterickými hrozbami“. „Zapomenutí Britové opět získali kontrolu nad svým osudem,“ konstatuje deník.

Spekuluje také nad tím, kdo se stane dalším vůdcem toryů. Andrew Gimson, který napsal životopis Borise Johnsona, prohlásil, že bývalý londýnský starosta nebude vítán konzervativními občany, kteří v něm vidí „kašpara srovnatelného s Donaldem Trumpem“.

Daily Mail o brexitu
Zdroj: Daily Mail

List Financial Times se obává rozpadu Spojeného království. „Národy Spojeného království se rozdělily a Anglie je rozdělena na metropolitní města a post-průmyslové provincie. Hlas proti EU by se mohl posléze ukázat jako hlas proti Spojenému království. Skotsko a Severní Irsko chtějí zůstat, stejně jako globální Londýn,“ konstatuje list.

Skotský Daily Record vyzývá skotskou první ministryni Nicolu Sturgeonovou ,Jdi do EU, děvče' a zdůrazňuje, že šéfka skotské vlády nemá jinou možnost, „než spustit druhé referendum o samostatnosti poté, co anglické hlasy vytáhly Skotsko z Evropy…“ Scottish Daily Mail zase píše o Rozpojeném království.

Britský tisk o brexitu
Zdroj: Ryan Wilkinson/ČTK/PA

Nejčtenější německý deník Bild má na titulní straně černobílou britskou vlajku a nápis OUTsch! (Au!). „Až do konce jsme věřili. Marně. Přichází brexit. S Brity ztrácí Německo jednoho z nejdůležitějších partnerů v EU. Krizí otřesená Evropa má nyní o jednu katastrofu navíc. Kontinent stojí před měsíci, možná roky nejistoty,“ píše list na titulní straně.

S Brity se loučí také Süddeutsche Zeitung, který zvolil titulek Bye-Bye, Britain (Sbohem, Británie). V úvodníku deník vyjadřuje přesvědčení, že evropské společenství čelí největší krizi za svou historii. V hlavním komentáři pak list píše, že se nyní v evropských zemích najde hodně sil, které by rády Brity napodobily a jež nebude snadné dostat pod kontrolu.

Na to, co bude s Evropou dál, se na titulní straně ptá deník Die Welt, podle něhož měli na rozhodnutí Britů výrazný vliv i šéfové vlád ostatních zemí EU a zejména kancléřka Merkelová svým postupem při řešení migrace. Unie nyní podle listu potřebuje řadu reforem - omezení demokratického deficitu a posílení Evropského parlamentu nebo zjednodušení bruselských institucí.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung zase v hlavním komentáři píše o selhání britského premiéra a také o tom, že už brzy se možná Britové dozvědí, jaké následky bude mít referendum pro soudržnost země, kde Skotové a Severní Irové hlasovali pro setrvání Unii.

Francouzský Libération má na první straně jednu z nezapomenutelných fotografií Johnsona, která byla pořízena před letní olympiádou v roce 2012 v Londýně. Johnson je na ní zachycen, jak sedí zavěšený v postroji na laně a mává dvěma britskými vlajkami. Politikovi se tehdy při klouzání lano zaseklo a zůstal viset ve vzduchu.

Deník otiskl snímek v době, kdy padá britská libra kvůli nejistotě nad dalším vývojem po čtvrtečním referendu. K fotografii je tak připojeno výstižné konstatování „Hodně štěstí“.

Jednání? Brusel nebude chtít o kompromisech slyšet

EU se bude ze šoku zotavovat dlouho, míní italský Il Sole 24 Ore, který hovoří o dlouhodobé frustraci a hněvu Britů: „V tomto smyslu je skutečný brexit jako zrcadlo, které nemilosrdně odráží špatné svědomí Evropy - s Unií, která byla v rozporu se sebou samou po celá léta. Jednání s Londýnem bude složité. Na rozdíl od minulosti bude existovat malá ochota ke kompromisu, protože prioritou bude odradit ostatní.“

Cameron zariskoval a prohrál, konstatoval finský list Helsingin Sanomat, podle něhož bylo referendum špatný nápad od samého počátku. „Nyní je čas nést následky… V sázce bylo hodně a Cameron prohrál – stejně jako Británie a celá Evropská unie.“

Dánský Berlingske se obává řetězové reakce. „Dnes se bavíme o o grexitu, zítra přijde brexit a následovat bude frexit, jak řekla před rokem šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová. A pokud se kritik EU Geert Wilders dostane v Nizozemsku k moci v příštím roce, mluví se o nexitu. Zmiňován je rovněž dánský exit. Unijní nepřítel číslo jedna Nigel Farage předpověděl, že po brexitu by měl následovat dexit a nexit a pak úplný kolaps EU,“ varuje list.

Polský Super Express viní z brexitu unijní lídry. „Lidé jako Jean-Claude Juncker, Martin Schulz a Guy Verhofstadt si zaslouží skutečný kopanec, protože jejich politiky, jejich bláboly a pohrdání občany, kteří nesdílejí jejich představu o EU, dostaly Unii na pokraj kolapsu,“ je přesvědčen list.

Evropské země chtějí opustit potápějící se loď

Také bulharský deník Duma se staví k EU kriticky: „Britové jsou znechuceni EU a jejím vedením. Chování Junckera vůči Britům bylo odporné a arogantní. Evropská unie je symbolem byrokracie, absurdních kvót a nereálných předpisů. V takovém nezdravém prostředí není divu, že se daří nacionalismu a mnohé evropské země chtějí opustit potápějící se loď.“

Podle švýcarského listu Tages-Anzeiger by byla rychlá normalizace vztahů EU s Británií možná jen v případě, kdyby předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker odstoupil a uvolnil místo někomu mladšímu, kdo by Evropanům dal naději. „Je načase zahájit otevřenou debatu o účelu a stavu Evropské unie,“ píše švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

Odchodem Británie Evropa neztratila jen jednoho ze svých členů, ale i vliv na mezinárodním poli, píše v komentáři Der Standard. Evropské unii Britové v referendu vystavili „účet za chyby a krize, z nichž se vůbec nebo nedostatečně poučila“.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

Také další rakouský list - Die Presse - píše, že EU musí v zájmu sebezáchovy podstoupit reformu, jejímž výsledkem by měla být Unie, která bude „směsicí chytré subsidiarity a jasného ne byrokracii a zároveň jednotných pravidel pro několik málo problémů, které přesahují hranice, jako je například uprchlická politika“.

Grónský list To Vima hovoří o odvážném rozhodnutí. „Británie odchází z německé Evropy a britští občané znovu získali kontrolu nad svou zemí. Britové ukázali, že se nenechají vydírat,“ poznamenal.

Novinář Calin Nicolescu vyjadřuje v blogu pro rumunský list Adevărul hluboké zklamání nad sobeckostí Britů: „Rétorika brexitu nemilosrdně cílí na chudé z východní Evropy (nejen Rumuny), kteří údajně využívají britský sociální systém. Nikdo nemluvil o Východoevropanech, kteří přispěli k hospodářskému růstu Británie. Podprahové poselství referenda je, že Britové chtějí být přáteli jen tak dlouho, dokud se jim to hodí.“

Evropský projekt se hroutí

Británie uštědřila Evropě tvrdou ránu a EU ještě nikdy nečelila takové krizi jako nyní, píší slovenské listy. „EU stojí na křižovatce, ze které nebude lehké se pohnout,“ napsal list Pravda, který na úvodní stránce otiskl titulky „Brexit“ a „Velký projekt Evropy se hroutí“. Uvedl, že místo prohloubené spolupráce může nastoupit absolutní destrukce Unie a že téměř v každém členském státě EU je patrná vlna populismu, frustrace a nedůvěry v elity.

Demonstrace za imigranty v Británii
Zdroj: ČTK/AP

Podle deníku Sme je důležité, aby politici nepropadli emocím a minimalizovali krizi, která hrozí Británii i EU. „Je důležité, aby si v Londýně rychle ujasnili, do jaké pozice - Švýcarsko, Norsko + Island, Kanada (to jsou možnosti) - se chtějí stáhnout, případně vymyslet specifickou pozici pro sebe. Pokud jde o EU, tragédií by bylo, pokud by pojala rozvodovou agendu jako mstu či pokus odstrašit případné další adepty na referendum,“ uvedl list.

„Poučení z Londýna je, že s takzvaným snem o Evropě či více Evropy se ani na kontinentu neztotožňují všichni,“ konstatoval deník, který na titulní stránce otiskl pozměněnou vlajku EU, když hvězdy na modrém podkladu upravil do tvaru otazníku. Po britském plebiscitu čekají historické změny celou Evropu. Výsledky hlasování posílily euroskeptické strany i v dalších státech EU, míní Plus Jeden deň.

Nejčtenější slovenský list Nový čas napsal, že britský premiér David Camerom se tučnými písmeny zapíše do historie jako muž, který zatloukl první hřebík do rakve Evropské unie. Připomněl, že právě Cameron slíbil vypsání referenda o setrvání Británie v EU.

Výsledek britského referenda byl řevem hněvu a frustrace z mocných, bohatých a privilegovaných v Londýně i Bruselu, které v sobě někteří Britové živili více než půl století. Byl také protestem proti globalizaci, uvedl v komentáři americký list The New York Times (NYT).

Vyjednávání o brexitu budou tvrdá, pokud to ale evropští lídři přeženou, poškodí vlastní hospodářství, myslí si The Wall Street Journal (WSJ). Podle listu The Washington Post (WP) nese značnou část viny na výsledku hlasování premiér David Cameron. Z vývoje v Británii by se měli poučit i Američané, neboť se podobá současné situaci v USA, píše USA Today.