Ve Středozemním moři zachráněno za jediný den 4500 migrantů. Mířili do Itálie

Při čtyřicítce operací bylo ve čtvrtek ve Středozemním moři zachráněno na 4500 migrantů, kteří se plavili na vratkých člunech směrem z Afriky do Itálie. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na italskou pobřežní stráž. Jedna žena už byla z migrantského člunu naloděna mrtvá.

Na záchranných operacích se podílely italské lodě, plavidla nevládních organizací a lodě evropské námořní mise Sophia. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo od začátku roku přes Středozemní moře do Itálie na 56 300 migrantů, z toho přes 35 tisíc na Sicílii.

Po uzavření březnové dohody mezi EU a Tureckem o vracení migrantů z řeckých ostrovů Turkům se Itálie stala hlavní branou uprchlíků do Evropy.

Nejvíce migrantů, kteří připlouvají do Itálie, pochází z Afriky, zejména z Eritreje, Nigérie, Gambie, Somálska a Pobřeží slonoviny. Tři čtvrtiny z nich tvoří muži.

Zatím se ale nepotvrdily obavy, že by tuto trasu využívali Syřané, Iráčané či Afghánci, tedy nejpočetnější skupina migrantů, která do letošního jara proudila do Evropy přes takzvanou balkánskou trasu. Ta je nyní uzavřená.