Manžel zavražděné poslankyně Coxové: Jo zemřela kvůli svým politickým postojům

Vpředvečer referenda o vystoupení z Evropské unie rezonuje ve Velké Británii stále intenzivně vražda labouristické poslankyně Jo Coxové, jež byla pro setrvání země v „osmadvacítce“. „Byla političkou, jež zastávala jasné postoje, a věřím, že právě kvůli nim byla zabita,“ uvedl pro BBC její manžel Brendan. Nedožité 42. narozeniny Coxové si odpoledne připomenou obyvatelé Londýna a dalších britských i světových měst.

Podle Brendana Coxe sledovala jeho žena s obavami polarizaci britské společnosti, a to zejména souvislosti s blížícím se hlasováním. „Referendum vytvořilo tuto vyhrocenou atmosféru, která tu už ale existovala předtím. Jo trápil tón veřejné debaty, že v ní byly rozdmýchávány vášně a nenávist, protože se vždy snažila respektovat odlišné názory,“ zdůraznil Cox v emotivním interview pro BBC.

Jak dále uvedl, jeho manželku znepokojoval směr současného politického dění - konkrétně to, jak politika čím dál tím více rozděluje lidi a hraje na jejich nejtemnější stránky, místo aby apelovala na jejich nejlepší instinkty. „To je něco, co se děje posledních několik let a myslím, že ne pouze ve Velké Británii, ale že se jedná o celosvětový trend. Tak to Jo vnímala a pravidelně jsme se na toto téma spolu bavili,“ dodal.

Nechci, aby jí lidé připisovali názory, které neměla. Ale určitě chci pokračovat v boji za její odkaz, postoje a politické přesvědčení, které ztělesňovala.
Brendan Cox
manžel zavražděné labouristické poslankyně

Cox zároveň poděkoval veřejnosti za projevy sounáležitosti i za „obrovskou štědrost“, kterou podle něho projevila darováním více jak jednoho milionu britských liber v rámci sbírky, jejíž výtěžek bude předán třem nadacím, se kterými poslankyně za volební obvod Batley a Spen dlouhodobě spolupracovala. „Tyto peníze změní životy lidí v Sýrii, Batley a ve Velké Británii,“ napsal v pondělí Cox na svém twitterovém účtu. 

Fotografie manželů Coxových
Zdroj: Phil Noble/Reuters

Narozeniny Coxové si připomenou lidé po celém světě

Středa 22. června je dnem, kdy by Coxová bývala oslavila 42. narozeniny. K její poctě se proto v odpoledních hodinách uskuteční vzpomínková akce v centru Londýna na Trafalgar Square. Podle Tima Dixona, jednoho z nejbližších přátel britské političky, proběhnou podobná pietní shromáždění i v Bruselu, Oslo, Bejrútu či Buenos Aires. Jak doplnila BBC, další se budou konat také v New Yorku a Paříži.

„Jo symbolizovala touhu lidí sejít se a vyjádřit se v tom smyslu, že láska stojí nad nenávistí a naděje nad strachem. A myslím, že tohle její poselství zasáhlo nejen britská srdce,“ podotknul Dixon. 

Coxová podlehla v pátek vážným zraněním, která jí způsobil 52letý muž v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem. Z vraždy byl obviněn Thomas Mair, který sám sebe označil za „politického aktivistu“.

Na politické souvislosti násilného činu ukazují i svědectví, podle nichž útočník křičel Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy distancovali.