Osmnáct let za vraždění civilistů. Haag odsoudil bývalého konžského viceprezidenta

Mezinárodní trestní soud (ICC) poslal na osmnáct let za mříže bývalého konžského viceprezidenta Jeana-Pierra Bembu za to, že mezi lety 2002 až 2003 nezabránil svým povstalcům ve vraždění a znásilňování. Bemba veškerá obvinění odmítá. Jeho obhájci oznámili, že se odvolají. Trest pro Bembu je nejvyšší od založení ICC v roce 2002.

Bemba byl zatčen v roce 2008 v Belgii, kde žil v luxusním exilu. Někdejší viceprezident se stal první osobou, kterou mezinárodní soud povolal k přímé odpovědnosti za činy podřízených. Už letos v březnu byl shledán vinným z válečných zločinů.

Bemba byl předsedou Konžského osvobozeneckého hnutí (MLC), politicko-vojenské skupiny podporované Ugandou, která bojovala proti vládě v Kinshase.

V letech 2002 až 2003 se pod Bembovým vedením měli konžští povstalci dopustit násilí na civilním obyvatelstvu v sousední Středoafrické republice. Do země byly jednotky vyslány s cílem podpořit tamní režim.

Jean-Pierre Bemba
Zdroj: Reuters/Michael Kooren

Podle úřadu prokurátora se jednotky MLC vedené Bembou dopouštěly v rámci systematických útoků proti civilnímu obyvatelstvu znásilňování, mučení, ponižujícího zacházení a rabování. Tytéž zločiny pak měly spáchat i v Kongu.

„Bembovy jednotky okrádaly ty nejubožejší obyvatele jedné z nejchudších zemí na světě. Jeho muži hromadně znásilňovali ženy, děti i starce – nezáleželo na pohlaví ani na věku. Tyto oběti nemůžeme ignorovat,“ prohlásil v roce 2010 hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo.

Soudkyně ICC Sylvia Steinerová nyní zdůraznila, že zločiny, jichž se Bembovy jednotky dopustily, byly mimořádně brutální. Mnoho obětí znásilnění byly děti.

Příklad, který by měl odradit další vojenské vůdce

Rozsudek uvítala organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). „Trestní sazba 18 let poskytne obětem sexuálního násilí a dalších těžkých zločinů vědomí, že bylo spravedlnosti učiněno za dost,“ řekla deníku Die Welt Géraldine Mattioli-Zeltnerová z HRW. „Ostatní velitelé by měli vzít na vědomí, že i oni mohou být potrestáni za zločiny spáchané jejich jednotkami,“ doplnila.

Trest pro Bembu je nejvyšší, jaký ICC od svého vzniku v roce 2002 stanovil. Dosud nejtěžší trest udělil v roce 2012 bývalému veliteli konžských milic Thomasi Lubangovi, kterého poslal na 14 let do vězení za verbování dětských vojáků a jejich zneužívání. ICC může teoreticky udělit i doživotní trest.